MTI

Többletbér a Google meleg alkalmazottainak

Többletjuttatást igényelhetnek mostantól a Google internetes cég párkapcsolatban élő meleg alkalmazottai az Egyesült Államokban, hogy ne kapjanak kézhez kevesebb jövedelmet csak azért, mert azonos nemű élettársat választanak, és a korábbinál kedvezőbb feltételekkel mehetnek szabadságra is.

A vállalat kiigazítja a homoszexuális és leszbikus párkapcsolatban élők bérét, hogy ellensúlyozza azt az adókülönbséget, amely abból származik, hogy a cég béren kívüli juttatásként dolgozói élet- vagy házastársai után is fizeti az egészségbiztosítási járulékot - mondta Cynthia Yeung, a cég stratégiai fejlesztési csoportvezetője. Az amerikai törvények szerint ugyanis ilyen esetben a házastárs után fizetett járulék adómentes, az azonos nemű élettárs utáni viszont adóköteles. Az intézkedést január elsejei, visszamenőleges hatállyal lépteti életbe a Google. A kaliforniai óriáscég ezentúl nem fog különbséget tenni az azonos nemű és a hagyományos, férfi-nő párok között akkor sem, ha családi okok miatt kért, soron kívüli szabadságról vagy betegszabadságról kell döntenie - tette hozzá Yeung egy blogbejegyzésben.

A Google azon is dolgozik, hogy a cég egészségbiztosítási szerződésében a meddőséget úgy határozza meg, mint gyermekfogantatásra való képtelenséget egy éven át, de mellőzi azt a kikötést, hogy a párok kísérletet tettek erre, és felgyorsítja a meddőségi kezelésekre, beleértve a mesterséges megtermékenyítésre felvehető támogatás folyósítását a meleg pároknak. Az említett intézkedések kizárólag a cég Egyesült Államokban dolgozó alkalmazottaira vonatkoznak, ezért egyelőre nem világos, hogy a Google 20 600 munkatársa közül hány embert érintenek, de a cégen belüli melegszervezet - a Gayglers - mintegy 700 tagot számlál.

Laszlo Bock, a Google illetékes személyzeti főnöke úgy nyilatkozott, hogy az egyik dolgozó hívta fel a cég figyelmét az aránytalanságokra, de azt nem árulta el, hogy a módosítások mennyibe fognak kerülni a vállalatnak - olvasható a Daily Mail című brit napilap honlapján. Ismerve azt a versenyszellemet, amely a kaliforniai Szilícium-völgyben uralkodik, ahol a cégek különjuttatásokkal csalogatják magukhoz a vezető beosztású alkalmazottakat, a Google példája minden bizonyára követőkre talál - hangsúlyozzák szakértők. A vállalat egyébként is nagyvonalú munkáltató hírében áll, amely ingyen biztosít étkezést és mosodai szolgáltatást, valamint öthónapos fizetett gyermekgondozási szabadságot dolgozóinak.

A Google régóta nyíltan kiáll leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű dolgozói egyenlősége mellett. A cég két éve ellenezte azt a később népszavazáson jóváhagyott kezdeményezést, hogy Kaliforniában törvény mondja ki: házasságot kizárólag nő és férfi köthet. "Nem hagyhatjuk figyelmen kívül senki alapvető jogát arra, hogy azzal házasodjon össze, akit szeret, bármilyen legyen is szexualitása" - fejtette ki akkor Sergey Brin, a Google egyik társalapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #3
    A cikk tartalma picit bonyolult volt nekem, de az egyenjogúsággal alapvetően egyetértek.
  • readswift #2
    na ez se ezen a bolygón van
  • hiftu #1
    Az hiszem itt érdekesen oldották meg az egyenjogúságot.
    Az adózás alapvetően nem cégfüggő, hanem az állam szabja ki.
    Alap esetben egy cégnek túl sok köze nincs hozzá (csak levonja és elküldi az államnak a pénzt.) Az adótörvények mondják meg, hogy mennyit.
    A jelenegi kiigazitás során igaz, hogy nettóban most ugyanannyit kaphatnak az alkalmazottak, DE ez valójában negatív megkülönböztetés a hetero beállítottságú alkalmazottakkal szemben.
    Valaki azért kap extra bruttó bért, mert homosexuális.