Gyurkity Péter

Az első Windows 8 részletek

A Microsoft közölte OEM-gyártó partnereivel a következő operációs rendszer egyes fontosabb részleteit. A hangsúly az indulási sebességen, az általános teljesítményen, illetve néhány érdekes újdonságon van.

Az elmúlt napokban a partnerek számára szétküldött dokumentum a szoftvercég munkáját szorosan figyelemmel kísérő Francisco Martin saját blogjában látott napvilágot a nagyközönség előtt. (Néhány érdekes, már-már rajongóként értékelhető figura korábban is számos alkalommal osztott meg velünk elsőként hivatalos információkat, így minden bizonnyal most sem kacsáról van szó). Lássuk, mit is tekint fontosnak a redmondi óriás, az OEM-gyártók figyelmébe ajánlva.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Windows 8 először is teljes mértékben támogatja az USB 3.0 és Bluetooth 3.0 technológiákat, ami önmagában még nem érdekesség, hiszen ennek megvalósítása még ezen platformok széleskörű elterjedése előtt szükséges (éppen azok kedvező fogadtatása érdekében). Az már sokkal inkább figyelemreméltó, hogy igen nagy hangsúlyt helyeznek a bootidőre, vagyis a POST-teljesítményre, a különböző készenléti módokból történő, minden eddiginél gyorsabb visszatérésre, amelyet azzal indokolnak, hogy az átlagfelhasználók éppen a tartalmak gyors elérése érdekében döntenek manapság a PC bekapcsolása mellett.

Ennek érdekében - legalábbis a hivatalos, a partnereknek szánt információ szerint - minimálisra csökkentik az operációs rendszer indulási idejét, a rendszer olykor szinte pillanatok alatt munkára készen áll majd. Azt persze még nem részletezik, hogy ezt miként valósítják meg (illetve, hogy mekkora erőműre lesz hozzá szükség), ám az illetékesek mindenképpen nagy előrelépést ígérnek ezen a téren, és az ehhez történő alkalmazkodásra biztatják az OEM-gyártókat is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A dokumentumból arra is következtethetünk, hogy a Kinect (korábban Natal) vezérlőből is átvesznek egy-két megoldást, így például a megfelelően felkészített PC felismerheti az előtte ülő felhasználót, aki így automatikusan bejelentkezhet, a név és a jelszó megadása nélkül. A kijelző fényereje alkalmazkodna az aktuális megvilágításhoz, így azt mindenkor megfelelő módon vizslathatnánk, emellett pedig tovább fejlesztik a BitLocker technológiát, amely a merevlemezen tárolt adatok titkosításáért felelős (megakadályozva például a lopás utáni adatlemásolást).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #79
    Nem tudom minek Win8 ha a Win7 tökéletes Oprendszer, máramennyire egy Windows tökéletes lehet.
    Amúgy ha már az OEM partnereknél van akkor 1 héten belül torrenten is lesz
  • B0nFire #78
    No, akkor tisztázzunk valamit. Neked is leírom, ide még egyszer, úgy látom, ha csak háromszor ugatok el valamit, valaki akkor sem érti, úgy látom készakarva, csupán a flame kedvéért:

    [i]"Ha pedig ennyi az összes koncepció a 8-ra nézve, amit leírtak itt a cikkben..."[i] #4 hsz.

    Tetszik érteni? Ennyi és nem több. Csupán ennyi. Légy szíves, idézd, mikor írtam én azt, hogy nulla információtartalommal bír. Keveselltem! A kettő között jelentős különbség van.

    Egyébként kikérem magamnak, hogy ahhoz az elmebeteghez hasonlítasz. Azt hiszem én nem úgy szoktam érvelni mint ő, és ezúttal sem úgy tettem. Igyekeztem a saját szempontomból tárgyilagos lenni, és érveket ütköztetni. Na, ő ilyet nem szokott. A véleményemet továbbra is fenntartom, hogy a cikk kevés újításról számol be, ami szinte semmi. De csak szinte. Tulajdonképpen a 2012-t sem írja a cikk, csak te. Hiányos. Kevés az információ. Emiatt nem hinném, hogy engem le kéne hülyézni, hogy itt nyüszítek, tudniillik nem szokásom.

    Ha még mindig nem érthető, miről beszélek, írj, és megpróbálom tőmondatokban is megfogalmazni, egyszerű szavakkal.
  • Ravkin #77
    Már nem azért B0nFire, de tényleg úgy fikázod a win 8 at mintha már megjelent volna, ha a cikk neked 0 információtartalommal bír akkor talán nem kellene ennyit rágódnod rajta és most tőled idézek :



    Bullshit! A bootidő radikális lefaragása parasztvakítás. Eddig is ránkfért volna, eddig miért nem csinálták rövidebbre? Csak azért, hogy majd megvegyük a Win8-at másfél- két évvel a Win7 piacra dobása után? Nekem ez a gyors tempó ismét buktaszagú. A Win8 majd Vista 2.0 lesz, már ami az eladási várakozásokat illeti. Egyébként ha a Win7 olyan kiforrott, mire fel ez a nagy sietség, hogy ilyen hamar ki kell jönni a 8-assal? Most minden szoftvergyártó úgy fejleszt, mintha nyakunkon lenne a világvége.



    Már ne haragudj hogy ezt mondom, de ha nincs itt az az ütődött hugyagyú hottod/arrikistor/vantulok, akkor bejön egy másik hülye és nyűszít hogy neki aztán végképp nincs szüksége az átskinezett viszta 8.0 ára ??? Úgy értem nőljünk már ki ebből és fogjuk fel, ha szoftverek terén nincs fejlődés akkor az a szoftver halott, mivel a hardverek fejlődnek és a szoftvernek is lépést kell tartanai. Az meg hogy éppen neked nincs szükséged a windows 7 re, nemtetszett, vagy át akarod ugrani maradjon a te egyéni szoc problémád ne fárassz itt bennünket. Én jelenleg a windows 7 et használom új gépen és semmi pénzért nem váltanák vissza a windows xp-re, persze akinek gyengébb gépe van az xpt használ, de idővel ők is váltanak majd és vagy windows 7 et vagy akár a 8 ast fogják majd használni. A lényeg az hogy senki sem fogja a windows xp-t örökre használni, vagy a régi gépénél maradni, így akár rossz lesz vagy jó a win 8 a haladás szinte elkerülhetelen, és ha meg is botlanak majd, azt a következő verzióban orvoslni lehet. A bootidőt én is másodlagos kérdésnek tartom, de ugyanígy a böngésző reakcióidejét is, ezért használok többek közt ie8 at, azonban manapság a bootidő baromság tényleg divat lett. Szerintem várjuk csak meg a 2012 es megjelenést és akkor döntsük már el hogy mi bukta szagú és mi ne, ne részinformációk alapján. Szerintem 2012 még elég messze van.
  • KopaszIsten #76
    A baklövést gondolom nem úgy érted, hogy rossz lenne az XP, hanem pont ellenkezőleg, hogy a Microfosnak cumi, hogy túl jó op. rendszert csinált az XPvel, és akinek esze van, az nem váltja le. (Feltéve, hogy nem hegyekben áll a pénz a padláson.)

    IE6: Hát eleve, aki IE-t használ az nagyon belépő szintű júzer. (Mindenkitől azt hallom, hogy bármelyik böngésző jobb nála, szal akinek egy csepp esze is van...)

    Jó, tudom nagymamák is neteznek, és fingjuk nincs a számítógéphez, így letöltés\telepítés az magas nekik, nemhogy a problémára ráébredjenek, de akkor legalább az unokák tegyék már rendbe a gépüket! ;)
  • Loverman #75
    te se :D
  • B0nFire #74
    "Úgy beszéltek róla (különösen B0nFire), mintha ez már a végleges verzió lenne..."

    Már te meg ne haragudj, de én pont arról téptem eddig a számat, hogy e szerint a cikk szerint nincs szinte semmi újítás benne. Ha nem hiszed, olvass vissza!

    Idézet önmagamtól: "...jelentős fejlesztésekre lenne szükség. Ami – újra ismétlem – ebből a cikkből egyáltalán nem jön le. Lehet, hogy lesz még egyéb is, de itt szó nincs róla." #29-es hsz.

    Szó sem volt arról, hogy ezt bárki is végleges verziónak hinné. Főleg részemről nem.
  • dinnyegodre #73
    WinFos 8. Több szót nem is érdemel...
  • andersh #72
    de akár az is lehetne...

    nem kell ehhez win8, csak nem a piros gombra kell nyomni hanem a sárgára...
    (meg biosban beállítani hogy mindent állítson le a RAM-on kívül)
    ennyi..
  • paraszgyerek #71
    Látom több frontvonal kialakult :-)
    - Cikk címe: én is csak úgy látom, hogy a sok guglis meg epöl-ös hír után muszáj volt az uborkaszezonban az MS-nek is jelentkezni, és főleg felülírni ezzel a mobilos buktájukat.

    - Gyári-lego: nincs túl sok értelme ilyeneken vitatkozni, főleg azért nincs, mert a piac, a cégek és magánfelhasználók pénztárcája hozza meg a döntést ebben a kérdésben. Jelenleg mindkettőre van igény, így mindenki maga - na meg persze a felhasználás területe - dönti el hogy mit vásárol, melyikkel van kevesebb macera illetve melyik az olcsóbb.

    - TPM/bios stb flame.: szvsz nem itt kell bizonygatni hogy ki mihez ért jobban - arra ott van a munkahely; fölösleges itt Ki Mit Tud-ot játszani...
  • gombost #70
    Ne haragudjatok, de elolvastátok a cikk címét?! Idézem: "Az első Windows 8 részletek". Kulcsszavak: "Az első", "részletek"! Úgy beszéltek róla (különösen B0nFire), mintha ez már a végleges verzió lenne, ami ma éjféltől kapható a boltokban. Ez még semmi. Kaptunk egy kis infót, hogy mik az elsődleges szempontok. Ennyi!
    Gyári vs. "lego"-gép:
    Valaki említett az olyan embereket, akik fél évente cserélik a gépet. Nos az ilyen emberek miatt érdemes lego-gépet venni (bármilyen hihetetlen, nálunk is százával vannak ilyenek), ugyanis ezek a legtöbb esetben felteszik netre a(z alig) használt - a legtöbb esetben még garanciális - cuccokat és potom pénzért megveheted. Drivereket ugyanúgy le tudod tölteni, supportra meg ott az egész internet. Még soha nem írtam e-mailt support@ címre, mert valamilyen fórumon mindig tudnak segíteni. A legtöbb esetben nem is kell kérdezni, mert valakinek már volt ugyanolyan problémája, mint neked.