MTI

Törökország továbbra is használja az izraeli drónokat

A török vezérkari főnök kijelentette, hogy az Izraellel kialakult diplomáciai válság ellenére a török hadsereg továbbra is használja a zsidó államtól nemrégiben vásárolt pilóta nélküli repülőgépeket a kurd felkelők elleni harcban - számolt be a CNN honlapja.

Ilker Basbug tábornok egy isztambuli katonai értekezleten hétfőn közölte, hogy az elmúlt tíz napban a török hadsereg felderítési műveletekben vetette be a Heron típusú drónokat Törökország Irakkal határos keleti hegyvidékes területei fölött. Basbug egy héttel azt követően beszélt erről, hogy 12 török katona vesztette életét kurd felkelőkkel vívott küzdelemben. Törökország és Izrael kapcsolatai súlyosan megromlottak miután május 31-én izraeli kommandósok feltartóztattak egy Gázába tartó nemzetközi segélyflottillát, amelynek zászlós hajója török volt, és az incidensben nyolc török és egy török-amerikai állampolgárságú személy meghalt.

Törökország Izrael megbüntetését követelte, hazarendelte Tel-Avivban akkreditált nagykövetét, s azzal vádolta a korábban szövetségesének számító Izraelt, hogy az állami terrorizmus fegyveréhez nyúlt. Ankarának mindazonáltal figyelembe kell vennie, hogy a török hadsereg csapásmérő képessége sokban függ az izraeli haditechnológiától, különösen most, hogy a kurd felkelők harci tevékenysége ismét felerősödött. Ezért a török katonai és politikai vezetésnek gondosan ügyelnie kell arra, hogy a megromlott viszony ne legyen hatással az Izraellel fenntartott hadiipari kapcsolatokra.

Törökországnak a kurd lázadókkal vívott harcához olyan korszerű felderítőrendszerre van szüksége, amelyet ő maga nem tud előállítani. Basbug tábornok ugyanakkor az isztambuli értekezleten jelezte, hogy a török haderő már saját személyzettel használja a Heron típusú izraeli pilóta nélküli repülőgépeket, mivel az izraeliek által biztosított kiképzésük már befejeződött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackArt #1
    Magyarul miért Isztambul az Istanbul? :)