MTI

VillanySpenót: szabad irodalomtörténet az interneten

A Wikipediához hasonló, de az online enciklopédiától több szempontból különböző internetes irodalomtörténeti kézikönyvnek szánják megalkotói a VillanySpenótot, mondták el a szerkesztőség tagjai a 81. Ünnepi Könyvhét keretében megtartott pénteki honlapbemutatójukon a budapesti Vörösmarty téren.

A beszélgetést vezető Pintér Borbála kérdéseire válaszolva a VillanySpenót hallgatói szerkesztőségének megjelent tagjai elmondták, a weboldal a Szegedy-Maszák Mihály által szerkesztett, A magyar irodalom történetei című háromkötetes tankönyvön - azaz a "Spenóton" - alapul, a nyomtatott kötettel szemben azonban folyamatosan bővül, változik. "A VillanySpenót egy nyitott könyv, ami egyfolytában telik be, de soha nem lesz végleges változata" - fogalmazott Tarcsay Zoltán. Mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar tanszékéről verbuválódott szerkesztőség tagja hozzátette, a honlap a Wikipediához hasonlóan kategorizálható és hálózatba rendezhető adatlapokból épül fel, de az internetes enciklopédiával szemben a VillanySpenót fejezeteit mindig egy személy jegyzi, és az oldalakról csak a szerkesztők törölhetnek.

"A hálózati kézikönyv ingyenesen elérhető, a creative commons licenc alapján lementhető, regisztráció után bármelyik fejezethez hozzá lehet szólni, és új fejezetet is be lehet küldeni, ez azonban csak a hallgatói és a tanári szerkesztőség jóváhagyásával lesz látható" - mondta el Zólyomi Kristóf. Mint Dinnyés Attila hozzáfűzte, a hagyományos irodalomtörténetekkel ellentétben a VillanySpenót a látásmódok sokféleségére törekszik, így egy témát akár több fejezet is feldolgozhat különböző megközelítésekben, a fórumokban pedig szakmai viták folyhatnak, melyek hatására a már megírt oldalak is változhatnak. Természetesen a szöveg valamennyi stádiuma megtekinthető.

A VilanySpenót olyan széles szakmai fórumot kíván megteremteni, amely eddig nem létezett, értettek egyet a könyvheti honlapbemutatón megjelent szerkesztők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!