SG.hu

Tájékoztatást kért az adatvédelmi biztos a Google-tól

Jóri András adatvédelmi biztos levélben fordult a Google Inc., magyarországi képviselőihez, amelyben tájékoztatást kért a Street View szolgáltatás kapcsán gyűjtött adatokról.

Amint az korábban napvilágra került, a szolgáltatáshoz szükséges képfelvételeket rögzítő gépkocsik egyes vezeték nélküli hálózatokra vonatkozó adatokat is rögzítettek. A Google erről nem tájékoztatta az európai országok adatvédelmi biztosait. A jelenlegi megkeresés abba a vizsgálatba illeszkedik, amely az Európai Unió adatvédelmi biztosait tömörítő úgynevezett 29-es Munkacsoport koordinálásával zajlik. Kezdeményezése nyomán minden európai adatvédelmi biztos ugyanazokat a kérdéseket teszi fel a Google helyi képviseleteinek, és a fellépésüket továbbra is koordinálják.

A főbb kérdések a következők: "Milyen módon történt a mintavétel a wifi-hálózatok jeleiből?", "Elvégezték-e az összegyűjtött adatok tartalmi elemzését?", "A Magyarország területén gyűjtött információkat továbbították-e, illetve továbbítják-e az Európai Unión kívüli országba?", "Mire használták ténylegesen az összegyűjtött adatokat?", "Kinek volt, illetve van jelenleg hozzáférése az összegyűjtött adatokhoz?", "Tervezik-e a wifi-adatok nyilvánosságra hozatalát?"

Jóri András a Google Street View szolgáltatás kapcsán korábban is európai együttműködést sürgetett, és bízik abban, hogy a felügyelő hatóságok közös fellépésével elérhető, hogy a Google az európai adatvédelmi jog figyelembevételével nyújtsa szolgáltatásait a kontinensen.

A biztos levele

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #3
    Esetleg felküldik a Grippeneket, és földre kényszerítik a gépet. Utána szétszedik, majd postán hazaküldik az országnak ahonnan származik.
  • Petko #2
    hát mivel az katonai hírszerzés, kémelhárítás témakörébe tartozik nem sok köze van hozzá az adatvédelmi biztosnak
    ilyenkor szuverén országokban mindenféle követet kéretnek be, meg a katonai kémkedést ellenséges tevékenységnek titulálják a kémkedő ország részéről, és katonai lépéseket tesznek ellene
  • mrzed001 #1
    Érdekes kérdések, bár érdekesebb lenne mindezen kérdéseket annak az országnak feltenni, amely a "nagy" elektronikus porszívóval felszerelt kémrepülőt küldött felénk ... és rögtön kettőt is.
    Vagy erre nyuszi az adatvédelmi biztos? vagy ....