Berta Sándor

Szerzői jogi jelentésről dönt az EU

Az Európai Parlament Igazságügyi Bizottsága (JURI) a héten szavaz a Marielle Gallo francia EP-képviselő által készített anyagról. A dokumentum elfogadása vagy leszavazása alapvetően meghatározhatja a következő évtizedek európai szerzői jogi politikáját.

Az áprilisban tárgysorozatba vett Gallo-jelentés a szerzői joggal foglalkozik. Az előzetes egyeztetéseken a konzervatívok sikeresen keresztülvitték az akaratukat és sikerült a korábban a kérdésben határozatlan liberálisokat is megnyerniük a szigorúbb szerzői jog számára. Nem csoda, hogy a polgárjogi szervezetek a fogyasztói jogok gyengítésétől tartanak.

A dokumentum legfontosabb pontjai, hogy az internetszolgáltatók felelnének az ügyfeleikért, a cégek kötelesek lennének ellenőrizni a felhasználókat és szerzői jogsértések esetén pedig fel kellene jelenteniük a vétkező internetezőket. A La Quadrature du Net elemzése szerint Gallo elképzelései gyakorlatilag teljesen megegyeznek a szórakoztatóipar által évek óta hangoztatott felvetésekkel. A szórakoztatóipar több éve próbálja elérni, hogy a szerzői jog által védett anyagok illegális felhasználása ne polgárjogi, hanem büntetőjogi besorolás alá essen. Gallo a Nicolas Sarkozy francia elnök nevével fémjelzett UMP tagja és a párt nevéhez köthető a Loi HADOPI-törvény elfogadtatása is.

A politikus egészen odáig ment, hogy a vitatott ACTA-egyezményt is támogatta, pedig azt még a szórakoztatóipar egyes szereplői is komolyan bírálták. Az EP-képviselő emellett a fájlcserélők elleni "bíróságon kívüli" intézkedések mellett szállt harcba, vagyis megkerülni a bíróságokat és a tisztességes tárgyalást biztosító jogi garanciákat.

Eva Lichtenberger, az osztrák Zöldek EP-képviselője szerint a JURI a jövő héten minden bizonnyal elfogadja majd a Gallo-jelentést, míg Jérémie Zimmermann, a La Quadrature du Net szóvivője biztos abban, hogy a bizottsági döntés alapvetően meghatározza az európai szerzői jog és internetpolitika jövőjét. "Egészen addig, amíg a törvényalkotás megpróbálja a technika használatát megtorpedózni a szerzői jog víziójával, megakadályozza a kreatívipar újraélesztését és megsérti az alapvető szabadságjogainkat" - tette hozzá az aktivista.

Lichtenberger szintén szkeptikusan nyilatkozott: "Sokáig egyeztettünk Marielle Gallóval, de egyes kifejezések megváltoztatásán kívül nem sokat értünk el. A tervezett szabályozás nagyon tisztességtelen a fogyasztókkal szemben." Evelyn Regner szociáldemokrata EP-képviselő hozzátette, hogy nem igazán voltak komoly változtatások a dokumentum szövegében, Gallo rendkívül makacs volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CptObvious #1
    Pénz beszél kutya ugat. Éljen a szerző jogi lobbi.....