Berta Sándor

331 milliós eurós EU-bírság a memóriagyártóknak

Amint arra számítani lehetett, az Európai Bizottság komoly pénzbírságot szabott ki közel egy tucat DRAM-gyártóra.

A kartellügyben hozott döntés értelmében a tíz cégnek összesen 331 273 800 eurót kell kifizetnie. Az indoklás szerint bebizonyosodott, hogy a vállalatok 1998. július elseje és 2002. június 15-e között egyeztették az áraikat. Az érintett gyártók között van a Micron, a Samsung, a Hynix, az Infineon, az NEC, a Hitachi, a Mitsubishi, a Toshiba, az Elpida és a Nanya. A Micron mentesült a bírság kifizetése alól, mert együttműködött az európai hatóságokkal, és az ő információi buktatták le 2002-ben a többi kartellezőt.

"Ez a határozat egy újabb mérföldkő az Európai Bizottság kartellezés elleni harcában. Mivel a vállalatok beismerték, hogy kartellbe tömörültek, így lehetővé tették a testület számára, hogy ne kelljen hosszú bizonyítási eljárást lefolytatnia és az erőforrásait más gyanús esetek felderítésére használja fel. Így arra számítunk, hogy jelentős mértékben felgyorsulhat más vizsgálatok lefolytatása" - jelentette ki Joaquin Almunia, az Európai Bizottság alelnöke és az EU jelenlegi versenyügyi biztosa.

Az ügyben az Infineontól eltekintve kizárólag tengerentúli gyártók szerepeltek. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy mindegyik cég az európai gazdasági területen is forgalmazza a termékeit, ezáltal pedig az európai uniós jog rájuk is vonatkozik. Az európai eljárás mellett az üggyel kapcsolatban az Egyesült Államokban is folytattak vizsgálatokat. A pénzbírságok kiszabásánál figyelembe vették az eladási adatokat.

A mostani döntés értelmében a legnagyobb bírságot, 145 728 000 eurót a Samsungnak kell kifizetnie, az Infineon 56 700 000, a Hynix 51 471 000, a Hitachi 20 412 000, a Toshiba 17 641 800, míg a Mitsubishi 16 605 000 euróval lesz szegényebb. Az NEC 10 296 000 eurót kénytelen kifizetni, míg az Elpida, az NEC és a Hitachi közös cége 8 496 000, az NEC és a Hitachi közös vállalata 2 124 000, a Nanya pedig 1800 000 euróról kénytelen lemondani.

A tíz gyártó egymással rendszeresen információkat cserélt, akár titkos adatokról is és ezáltal koordinálni tudták a PC-kben, a munkaállomásokban és a szerverekben használt DRAM-modulok árait. Az Európai Bizottság az ügyben 2008-ban indított eljárást és a cél az volt, hogy a vizsgálatok mielőbb lezáruljanak. A rövidebb vizsgálati időből a cégek is profitálhattak, hiszen emellett az együttműködésükért cserébe csak körülbelül tizedakkora büntetést kaptak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrúdí #7
    De jó, a politikusok kaszálnak és, hogy a budget meglegyen a gyártóknak emelik az árakat amit mi fizetünk meg. :) hip hipp hurrá, köszönjük
  • morden #6
    Tegyük fel, hogy engem megkárosítottak a karelezéssel, de az unió kapja a büntetést, én még ugyan úgy károsult vagyok és semmi esélyem, hogy a káromból valamit viszont lássak, szóval ha kartelezés van akkor az egyszeri vevő cseszheti. Ezek a büntik is érdekesek, pl kap egy cég 10 milliós büntetést valami túrpisságért, de közben meg 100 milliót kaszál a csaláson...
  • okosan gyerekek #5
    Egyet értek!
  • Lowosan #4
    Más lenne a kép ha minden cégtől beszednék az éves bevételük ötszörösét... Törvénybe kéne foglalni: "áregyeztetés esetén az egyeztetésben adott időszak bevételének ötszörösét köteles befizetni bírságként". Ahogy a gyárak is a kéményszűrőkön spórolnak: legyen a büntetés x5 a legdrágább szűrőhöz képest és rögtön felrakatja mindegyik ijedtében.
  • Balazs127 #3
    Naná hogy meghaladta...
  • NovaTerra #2
    Arra elnnék kíváncsi a haszon mértéke meghaladta-e a büntetését.
  • Etinger #1
    Micron, te árulóóóó!!!! :):)