MTI

UV-grafikon az OMSZ honlapján

Az UV-B sugárzás várható napi menete és az óránként mért adatok is láthatók az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján található új grafikonon, amelyet az idei UV-szezon elején vezettek be.

Tóth Zoltán, az OMSZ légkörfizikusa az UV-sugárzással foglalkozó tudományos napon csütörtökön Budapesten közölte, hogy az ábra az OMSZ öt mérőállomásának - Budapest, Kecskemét, Kékestető, Sármellék és Siófok - térségébe érkező sugárzásra ad napi becslést három forgatókönyv, derült, részben borult és teljesen borult idő esetén. Ezeket az előrejelzéseket görbék mutatják, míg a mért adatok óránként jelennek meg oszlopok formájában - magyarázta. Az új szolgáltatás mellett a honlapon továbbra is megtekinthető a másnapra várható legmagasabb UV-B sugárzás földrajzi eloszlása egy színezett térkép segítségével.

Tóth Zoltán elmondta, hogy az utóbbi húsz évben 6-14 százalékkal nőtt az UV-sugárzás a világon, míg Magyarországon az elmúlt időszakban évtizedenként 4 százalékos emelkedő trend figyelhető meg. "Ez azzal magyarázható, hogy noha az 1990-es évek közepe óta regenerálódóban van az ózonréteg, a légkör sugárzás-áteresztését az ipar modernizálása, szennyezésének visszafogása növelte" - magyarázta a fizikus.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa előadásában hangsúlyozta, hogy a rosszindulatú festékes bőrdaganat (melanóma) egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent, különösen a fiatalok és a nők körében; a nőknél például a méhnyakrákhoz hasonló súlyú halálozási ok. Összességében 2009-ben 2680 megbetegedést regisztráltak az országban. Mindezek fényében kiemelte a megelőzés és az oktatás szerepét, sürgette a szolárium szabályozás szigorítását. Mint mondta, a Balaton környékén és Budapesten betegszenek meg a legtöbben, a betegség terjedése Hajdú-Biharban a leggyorsabb. A melanóma világszerte terjedőben van, Magyarország az európai megbetegedési lista alsó harmadához tartozik - tette hozzá.

A szolárium szabályozás újragondolásának szükségességét több előadó is kiemelte, hiszen - mint Bakos József, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet megbízott főosztályvezetője hangsúlyozta - a szolárium használatának megbetegedésekben játszott szerepe lassan összemérhető a természetes sugárzáséval. A konferenciát az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Napsugárzás-védelmi Testület szervezte az UV-szezon kezdetekor évek óta megrendezett szakmai fórum hagyományát folytatva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!