MTI

Egységes informatikai rendszer a családtámogatás területén

Egységes informatikai rendszert alakítanak ki a családtámogatások kifizetésének megkönnyítésére az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Elektronikus Közigazgatási Operatív Programja (EKOP) keretében.

Az erről szóló vállalkozási szerződést pénteken írták alá a projektgazda Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK), valamint a közbeszerzésen kiválasztott IQSYS Zrt. képviselői. A projekt nyitórendezvényen Oszkó Péter pénzügyminiszter hangsúlyozta: több éves előkészítés után indul a 2011. februárjában záruló fejlesztés, amely ügyfélbaráttá, egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a családtámogatások kifizetését. A Családtámogatási Ellátások Folyósításának Korszerűsítése című projekt bruttó 1,6 milliárd forintba kerül, amelyből az integrált informatikai rendszer kialakítására szóló fővállalkozói szerződése nettó 1,1 milliárd forint.

Kratochwill Péter, a PMISZK elnöke a projektnyitón emlékeztetett arra, hogy felügyeletük alatt öt közigazgatást korszerűsítő projekt folyik 21 milliárd forint értékben, amelyből három a Magyar Államkincstárhoz kapcsolódik. A projektnyitón elhangzott, hogy a kincstárban jelenleg a személyhez köthető normatív, életkezdési, családi támogatások ügyintézését több, egymástól elkülönült ügyviteli rendszer biztosítja.

Rékasi Tibor, az IQSYS Zrt. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az integrált rendszer a támogatásra jogosító - a gyermek - nyilvántartásán alapszik. Az így létrejövő adatbázisra épülnek majd a folyamatok. Az új elektronikus rendszer képes lesz a költségvetésből származó családtámogatások befogadására, elbírálására, kifizetésére, ellenőrzésére. Gárdos Csaba, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese elmondta, hogy a családtámogatási rendszer jelenleg 2 millió állampolgárt érint.

A nyitóprojekten kiosztott tájékoztató szerint a kialakuló új rendszer kiterjed a családi pótlékra, az emelt összegű családi pótlékra, a gyermekgondozási segélyre (gyes), a gyermeknevelési támogatásra (gyet), az anyasági támogatásra, a fiatalok életkezdési támogatására (babakötvény), a fogyatékossági támogatásra, a migráns munkavállalókhoz kapcsolódó ellátásokra. Emellett a kialakuló új rendszer támogatja majd a személyhez köthető normatívák ellenőrzését.

A projektnyitón újságírói kérdésre válaszolva Oszkó Péter pénzügyminiszter elmondta, hogy a tárca határidőre leadta az Állami Számvevőszéknek az államháztartás állapotáról szóló beszámolót. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a beszámolót a március 26-án a Pénzügyminisztérium és a tárcák nyilvánosságra hozzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!