SG.hu

Frissíteni kellene a Windowst

A Conficker féreg már hetedik hónapja őrzi vezető helyét a magyarországi vírustoplistán. A felhasználók többsége nem törődik túlságosan a vírusirtó és a Windows frissítéseivel.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése tanulsággal szolgálhat a felhasználók számára. A magyar lista első helyét 2009. október óta a Conficker féreg tartja, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge admin jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed. Más országokban hasonló a helyzet: a Conficker Angliában, Finnországban és Németországban is hónapok óta az első helyen áll a vírustoplistákon. Ha figyelembe vesszük, hogy a vírusirtó cégek és a Microsoft hány figyelmeztetést, technikai útmutatót és frissítést adtak ki az elmúlt fél évben, csak az a kép rajzolódhat ki ebből, hogy a felhasználók jelentős hányadát egyáltalán nem érdekli a számítógépe biztonsága.


Az áprilisi toplistán új szereplőként két trójai és egy féreg jelent meg. Egyikük ismerős lehet: a Win32/Mebroot trójai 2009 júliusában már bekerült a 10 legfertőzőbb vírus közé. Akkor sem szerettük túlságosan: mivel törölheti a merevlemez partíciós tábláját, adatvesztést okozhat.

A toplistára most felkerülő Win32/Pacex féreg érdekessége, hogy néhány változata rootkit komponenssel is rendelkezik. A Pacex így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Ezen kívül hátsó ajtót is nyit a megtámadott gépen, majd távoli weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, ahonnan további kártékony kódokat tölt le, illetve frissíti magát. A Win32/Packed.Autoit trójai fájlokat hoz létre a C:\Windows\System32 mappában, és a kártékony .exe fájlok automatikus lefuttatásához külön rendszerbejegyzéseket is készít. Működése során szintén hátsó ajtót nyit a megtámadott gépen, majd több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GoldenAxe #9
    ✟ R.I.P. ✟

    Windows & Closed Source 1985-2010
  • GoldenAxe #8
    "Frissíteni kellene a Windowst"

    vannak, voltak és lesznek alternatívák:

    Linuxok, ChromeOS, újabb vasakon a MacOSX is elfut, csak expert mode-ban kell tolni a telepítést

    Windowsból az XP a legjobb, meg a 2000 újabb már nem nagyon kell ...

    Még egy darabig húzza aztán a zárt forráskód kihal a PC-s körökben örökre...



    ✟ R.I.P. ✟

    Windows

    ✟ R.I.P. ✟

    Closed Source

  • nickwearby #7
    legális win xp-m van, sp3-al,
    de mivel már korábban is okozott problémákat, az automatikus frissítés le van tiltva.

    Használok külön vírusírtót meg tűzfalat ( comodo ),
    és folyamatosan fut a windows process explorer.

    Ha valami gáz van azt észreveszem és esetleg a netről segítséget keresve kijavítom.

    Ez ilyen egyszerű.

    (mondjuk nem árt ha az ember tud angolul, mert malware problémákra magyarul elég nehéz megoldást találni)
  • jAMEsbAUd #6
    Nemreg vettunk at egy uj ugyfelet, konkretan ott a Windows 2003 Server volt tele virussal, amit file szervernek hasznaltak... meg hianyzott rola egy olyan 100 frissites... es full jogtiszta... csak a rendszergazda inkabb a faszat szerette verni, mint a frissitesekkel foglalkozni...

    meg egy regesregen lejart 3-as NOD32 is volt fent.... tokeletes vedelem!

    Az ilyen ember miert megy rendszergazdanak? Ezzel az erovel en holnaptol agysebesz leszek!
  • slickboy #5
    Hehe, létezik egy nagyon elegáns módszer, amivel kikerülhető a dolog és Update-ről jönnek a frissítések. Csak egy kis szöveges fájlt kell kiegészíteni. Ja és nem szabad teljesen automatikusra állítani frissítést, és az eredeti windows valódi előny értesítőeszközt nem szabad hagyni települni.
  • zedow #4
    nem mindenki? :) na ná hogy nem, mert szinte mindenki XP-t használ :) Win7 csak 13%
  • RoyalPredator #3
    Lopottat hogy frissítsünk, na?:D
  • artschi2 #2
    Azt azért ne felejtsd el, hogy itthon még nem mindenki váltott át win7-re, aki xp-t használ, az nem feltétlenül rendelkezik naprakész windows update-tel (főleg, ha warez).
  • Silenzio #1
    Ez milyen Windowsra vonatkozik? Kötve hiszem, hogy a Win7 esetében is ilyen könnyen terjed ez a cucc.