MTI

Futurisztikus színházi előadás számítási felhővel

Skanzenként mutatja be a 2010-es valóságot a holland-magyar Space Színház legújabb darabja, A felhő; a 2060-ban játszódó áldokumentarista előadás csütörtökön és pénteken látható a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában.

"2060-ban vagyunk, ötven évvel a nagy változás után, amely az emberiség történetében végre boldogító fordulatot hozott. Az évforduló alkalmából világszerte múzeumok nyílnak, ahol a fordulat évére emlékeznek" - ismerteti a fikciós kiindulópontot a "mentális időutazás" ajánlója. Mint Ardai Petra rendező elmondta, a Trafóba mint jövőbeni múzeumba megérkező nézőket a 2010-es évet szinte tökéletesen szimuláló installáció készíti fel a "skanzenlátogatásra", amely nem más, mint az előadók által vezetett séta a környező ferencvárosi utcákban.

A csoport kint fejhallgatót kap, majd a Space tagjai 2060-as szemmel vezetik végig őket a 2010-es valóságon. A "kemény sétát" kötetlen beszélgetés zárja - árulta el a produkció egyik ötletgazdája. Ardai Petra kitért a címre is, amely elmondása szerint a számítástechnikából ismert cloud computingra (számítási felhő) utal. A fogalom azt a folyamatot takarja, mikor a felhasználó olyan állományokkal és programokkal dolgozik, melyek fizikailag nem a saját gépén, hanem az interneten vannak, egyfajta "felhőben".

"A mi fantáziánkban ez egy olyan hipernetworkké fejlődött ki, amely harmonizálja, optimalizálja az életet, és megoldja az emberiség külső gondjait. Nincs éhezés, szegénység, logisztikai problémák; az embereknek van idejük saját magukkal foglalkozni" - szólt az előadásban elképzelt jövőről Ardai Petra. A felhő nemzetközi koprodukcióban jött létre, öt helyszínen: Amszterdamban, Budapesten, Berlinben, Düsseldorfban és Brüsszelben; minden városban az előadás adott helyszínre alkalmazott változatát mutatja be a társulat.

A dokufikciós darab négy alkalommal, csütörtökön és pénteken este 6-kor, illetve fél 9-kor látható a Trafóban, majd a tervek szerint Szegeden és a Szigeten is bemutatják az alkotók. A magyarul játszott előadás szereplői Ardai Petra, Luc van Loo és Yang Li, a Felhő hangja Lázár Kati, míg Csányi Vilmos etológus egy videó-installáción bukkan fel. A díszletet Ágh Márton, a jelmezeket Schopp Ildikó tervezte; a zene Gryllus Samu és Luc van Loo munkája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!