HENT hírlevél

Megismétlik-e a brit kalózok svéd társaik választási sikerét?

Kilenc képviselővel vág neki a brit Kalózpárt a május 6-án esedékes parlamenti választásnak. A szervezet hosszabb távon a svéd mozgalom sikereihez hasonló eredményeket szeretne elérni.

Az egy éve alakult brit Kalózpárt (Pirate Party UK) kilenc képviselővel fogja megmérettetni magát a május 6-án esedékes parlamenti választásokon. Bár a pártszervezet alig 900 tagot számlál, vezetői bíznak abban, hogy a nemrég elfogadott Digital Economy Act kalózkodás elleni intézkedései, illetve, ahogy ők látják, a fájlcserélés kriminalizálása, a túlzott felügyelet, és a szólásszabadság korlátozása kellő arányú elégedetlen szavazót hoz majd számukra. A párt vezetője, Andrew Robinson, bár nem bízik egyértelműen abban, hogy a szervezet az esedékes választásokon bekerül a parlamentbe, reméli, hogy kellő figyelmet kapva, a következő Európai Parlamenti választásokon már eredményesen tud szerepelni, és meg tudják ismételni svéd társaik sikerét.

A 2006-ban alakult svéd Kalózpárt jelenleg 500 ezer tagot számlál, amellyel a harmadik legnagyobb támogatottságú politikai erőnek számít hazájában. Tavaly a választásokon ennek köszönhetően kettő képviselői helyet tudnak szerezni az Európai Parlament testületében.

Hogy minek köszönhették a svéd kalózok sikerüket? Alapvetően egy témára fókuszáló pártszerveződésről van szó, amely ellenez minden, az internetre vonatkozó szerzői jogi szabályozást, és azt kívánja elérni, hogy az internetezők szabadon és ingyen tölthessenek le bármilyen, az online felületekre felkerülő médiafájlt. Alapelveik mellett azonban az igazi lökést a párt sikere számára a The Pirate Bay üzemeltetőinek tavalyi bírósági elítélése, és a rájuk kiszabott nagy összegű pénzbírság és fejenként egy év letöltendő börtönbüntetés kiszabása okán jelentkező társadalmi felháborodás adta.

A brit Kalózpárt (és a nemzetközi szinten létező tucatnyi hasonló szerveződés) ugyanezen alapelvek mellett vág neki a helyi választásoknak a jövő hónapban. A szerzői jog enyhítése mellett ugyanakkor a párt a személyi adatok és a magántitok online érvényesülését erősíteni kívánja, szabadalmi reform címen a generikus gyógyszerek szabad előállítását, míg a profiljukba vágó fogyasztóvédelmi intézkedésként az internetszolgáltatók reklámjainak felülvizsgálatát, és a hirdetettel szemben a tényleges adatátviteli sebesség utáni előfizetői díj kiszabását szorgalmazzák.

Robinson szerint lehetetlen megjósolni, hogy május 6-án pártja milyen eredményeket ér el, ezért fő célként ismertségük növelését, és a kampányban szerzett tapasztalataik hosszú távú hasznosítását tűzték ki célul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #13
    Az, hogy valaki elhúz, nem zavar.
    Az viszont annál inkább, amikor külföldről játssza a hazafit és veri más f*szával a csalántt.
  • cateran #12
    Zavaro,hogy volt annyi esze,hogy elhuzzon a posvanybol?:D
    En pl csak ide irok magyarul,mindenhova mashova angolul,ezert az 1 oldalert meg nem valtoztatok a billentyu kiosztason,berakva a magyar nyelvet...
    De hat csak remenykedjetek es begessetek nyugodtan:D
  • Garfield #11
    Hagyd, mindig van annak egy spéci hangulata, amikor egy külföldön - történetesen Angliában - élő "hazafi" pampog összefogásról meg hazafias érzelmekről....
  • Tetsuo #10
    1. Mifele gyulolet? Azt a te hsz-edben erzek..
    2. Jelenleg nem vagyok ekezetes billentyuzet kozeleben. Bocsanat, hogy megis magyarul probalok irni.
    3. A Jobbikrol sokan hulyeseget hordanak ossze, inkabb tajekozodj, jarj utana te magad es lathatod, hogy a sok ragalmazas nem igaz.
    4. Minden mondatom igaz, legalabbis ugy velem, te pedig nem cafoltal ra, csak hulyeseget irtal eddig is.
  • quentit #9
    "A magyarok ahelyett, hogy osszefognanak es egy eros nemzet lennenek"
    Kedves Tetsuo!

    Ez mind az olyanok miatt van mint te!
    1. Hazafiságnak álcázott gyűlölet az amit te képviselsz
    2. Te nagy hazafi, még az ékezeteket sem találtad meg a billentyűzeteden, nem használod a magyar nyelvet rendesen, csak zülleszted.
    3. Hülyeséget én is tudnék írni pl. a jobbikról (vagy bármiről) de nem fogok.
  • Tetsuo #8
    Sok, de igaz..
  • Ferrer #7
    " nekem ex fiatal szocik szadesz reinkarnációs rááászistázós szemétmagyaros, szcientológiát támogató pártjának tűnik :)"
    Nem sok ez a hülyeség így egyszerre?
    Amúgy kalozpart.org.
  • Oláh Herkules #6
    hát nemtudom neked honnan tűnik az lmp kalózpártnak... nekem ex fiatal szocik szadesz reinkarnációs rááászistázós szemétmagyaros, szcientológiát támogató pártjának tűnik :)
  • Tetsuo #5
    "az angolok a legnagyobb birkak a foldon, talan a magyarok utan"
    A magyarok ahelyett, hogy osszefognanak es egy eros nemzet lennenek, szep lassan eltunnek a sullyesztoben.
    A dolgokra amikre buszkek lehetunk, lassan elfogynak, mar csak multunk van, azt is hamisitjak es degradaljak.
    Csak Magyaroszagon szegyen az, ha vki hazafi erzelmu es hagyomanyt apol.
    Bar a konzervativ erkolcs (amit meg erkolcsnek lehet hivni) az egesz vilagon megszunoben van. A nagy konzervativ Anglia is ettol lett olyan szar amilyen..
  • Ferrer #4
    "talan a magyarok utan. ;)"
    Miért, nálunk bejutott a Kalózpárt az LMP színeiben.