MTI

Tíz év múlva jelenhetnek meg a "gondolatolvasó" robotok

Egy évtizeden belül, azaz 2020-ra már boltok polcaira kerülhetnek az olyan "gondolatolvasó" robotok és szórakoztatóelektronikai eszközök, amelyeket a felhasználók agyhullámok segítségével vezérelhetnek - írja a Nikkei japán gazdasági napilap.

Az ilyen, sci-fi filmeket idéző BMI (brain-machine interface) eszközök az emberi agy és a számítógéprendszerek között képesek a közvetlen kommunikációra, azaz a felhasználó agyhullámait és az agyban keringő vér változásait fejre erősített szenzorokkal mérik, az így kapott információkat pedig speciális számítógépek értelmezik. A napilap szerint nincs már messze a távirányító nélkül vezérelhető televízió és az olyan mobiltelefon, amely gondolatban megírt szöveges üzenetet küld.

A lehetséges alkalmazási területek között szerepel például az olyan autós navigációs berendezés, amely éttermet keres, ha a vezető az étkezésre gondol, vagy az a légkondicionáló, amely a szobában tartózkodók hőérzetéhez igazodva változtatja a beállított hőmérsékletet. A gondolatolvasásra képes robotok akár az időseknek vagy a mozgáskorlátozottaknak a cipekedésben is segíthetnek.

A japán kormány és a magánszektor együttműködésével még az idén elinduló fejlesztési programhoz a jelentős kutatóközpontok mellett várhatóan olyan nagyvállalatok is csatlakoznak, mint a Toyota, a Honda vagy a Hitachi - adta hírül a napilap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #4
    De ez implantátumok nélkül nem fog működni, az meg kell a f.sznak.
  • malmsteen #3
    SZÉPEN ÁLL KIS VILÁGUNK
  • pixx #2
    És az milyen vicces lesz mikor így vírusokat is be tudsz nyomatni a fejedbe, mert ha ez a technika megvalósul, akkor lesz olyan arc, aki már csak a hecc kedvéért is ír egy ilyet...
  • mynameisbence #1
    Ez akk lessz jó ha majd nem csak mi tudunk információt küldeni a gépeknek hanem fordítva is és akk nem kell közel 20 évet eltölteni az iskolapadba hanem bepakolják az emberbe amit kell.