MTI

Pornóvírus zsarolja a fájlcserélőn szedett áldozatait

Egy újfajta számítógépes kártevő terjed a japán Hentai, azaz az anime stílusú pornográf játékok letöltői között. A szoftver azokat veszi célba, akik a felnőtteknek szánt játékok illegális másolatait töltik le.

A Kenzero néven ismert trójai a Winni fájlcserélő portál 200 millió felhasználóját érinti. A vírus a letöltött játék telepítőprogramjának adja ki magát, és a gyanútlan felhasználó személyes adatait kéri. Ezután a szoftver fényképet készít a fertőzött gép internetes előzményeiről, amelyeket a neten a felhasználó valódi nevével együtt publikál. A vírus ezután egy felugró ablakban vagy elektronikus üzenetben értesíti áldozatát, hogy a "szerzőijog-sértés bizonyítékainak" eltávolítására 1500 jen (3158 forint) ellenében van lehetőség.

A japán Jomiuri című napilap online kiadása szerint eddig közel 5500 fertőzésről érkezett jelentés. Szakértők szerint a vírus készítői ugyan ahhoz a bűnbandához tartoznak, amelynek tagjai a Zeus és a Koobface trójait készítették. Hasonló, a felhasználókat megsarcoló trójai korábban már Európában is előfordult. Számítógépes bűnözők egy nem létező jogvédő szervezet nevében felugró ablakokon és elektronikus üzeneteken keresztül azzal fenyegetőztek, hogy az áldozat gépén található illegális tartalmak - még akkor is, ha ez nem volt igaz - alapján induló eljárás peren kívüli lezárása 400 dollár (78 ezer forint) megfizetésével lehetséges.

Szakemberek szerint fizetés helyett mindössze egy ingyen letölthető vírusirtóval törölni kell a gépen található kártevőket. Az online tartalmakat pedig megbízható forrásból, azaz közvetlenül a forgalmazótól érdemes beszerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!