HENT hírlevél

Kalózkodási útmutatók a YouTube-on

A zenei és filmes szerzői jogi jogsértéseket követően újabb kalózkodási problémával kénytelen szembenézni a világ legnagyobb videómegosztó portálja. A YouTube-on ugyanis számtalanul találni a kalózszoftverek fel- és letöltését, továbbá telepítését elmagyarázó fájlokat is.

Miközben a YouTube továbbra is folyamatos céltáblája a zenei és filmipari jogvédőknek és jogtulajdonosoknak, elképzelhető, hogy a videómegosztó portál üzemeltetői hamarosan a szoftveripar képviselőivel is szembekerülhetnek. A Digital Inspiration portál beszámolója szerint ugyanis a weboldal immáron nem csak az illegálisan feltöltött zenei és filmes fájlok, hanem a szoftverkalózkodást elősegítő információs anyagok tárházává nőtte ki magát.

A cikk szerzőjének tapasztalatai szerint a YouTube felhasználói nem csak licence kódokat és szériaszámokat osztanak meg egymással, de számtalan, a szoftverek feltörését és illegális letöltését továbbá a kalózszoftverek telepítését segítő "lépésről-lépésre" típusú útmutatót tesznek közzé. Nem egy videót ezek közül már több százezren néztek meg. A cikk szerint ráadásul a portál automatikus keresésajánló rendszere is ilyen tartalmú fájlokat kínál fel, az adott szoftvernév begépelése közben.

A szerző szerint a szoftverkalózok videómegosztó iránti érdeklődése valószínűleg a Google keresőmodul működési sajátosságainak köszönhető. A Google ugyanis az első keresési találatok között, rendszerint az első találati oldalon jeleníti meg a vonatkozó YouTube videókat, így rendkívül nagy mennyiségű forgalmat irányít át ezekre a fájlokra. Így, míg például a kínai vagy orosz illegális letöltő honlapok önmagukban kisebb forgalmat érhetnek el, a videómegosztó segítségével többszörösére növelhetik látogatóik számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #2
    "Nem egy videót ezek közül már több százezren néztek meg."

    Most a cikkíró komolyan azt feltételezi, hogy egy ember egyvalamit csak egyszer néz meg?!
  • Oláh Herkules #1
    eddig azért tiltottak le mindent mert van egy jogvédett képkocka, vagy egy olyan hanghullám ami egy jogvédett zenében is megtalálható, most azt is le fogják tiltani amiben előfordul egy olyan számjegy ami egy serialban is :D