MTI

A Google miatt nem veszik össze Peking és Washington

Nem vezet politikai összetűzéshez Kína és az Egyesült Államok között, hogy a Google amerikai internetes szolgáltató beszünteti kínai keresőportálja öncenzúrázását és leállítja működését.

Elemzők szerint a jüan alulértékelése, az amerikai fegyvereladások Tajvannak vagy a dalai láma találkozása Barack Obama elnökkel sokkal fontosabb ügyek a kétoldalú viszonyban, mint a Google-dosszié, amelyet összehasonlítani sem lehet a Kína számára alapvető jelentőségű kérdésekkel. Nem olyan politikai kérdésről van szó, amelyhez bármelyik ország kormányának köze lenne.

"Az ideológiai rivalizálás szempontjából lehet némi szimbolikus jelentősége a dolognak, de az egész ennél nem több" - vélekedett Barry Sautman, a Hongkongi Egyetem professzora. "A cenzúra, amellyel a Google a döntését indokolta, nem jelentős tényező a kétoldalú kapcsolatok szempontjából. Az emberek tudják, hogy a cenzúra még sokáig érvényben lesz a legérzékenyebb témákat illetően" - tette hozzá.

A Google hétfői bejelentését valóban éles reakció követte Pekingben: az információs hivatal internetirodájának egyik tisztségviselője kijelentette, hogy az amerikai szolgáltató "megszegte a kínai piacra való belépésekor tett írásbeli ígéretét". A külügyminisztérium szóvivője azonban hamar igyekezett lehűteni a kedélyeket, és hangsúlyozta, hogy az ügynek nincs hatása a kétoldalú kapcsolatokra, hacsak nem akarják a felek "politizálni" a kérdést.

Washingtonban arra kérték a kínai hatóságokat, hogy gondolkodjanak el a Google döntéséből adódó gazdasági következményeken. Hangsúlyozták azonban, hogy az Obama-adminisztrációnak nincs köze az internetes szolgáltató lépéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!