Berta Sándor

Több mint 2100 bejelentés doménnév-visszaélések miatt

Tavaly összesen 2107 esetben kapott doménnevekkel kapcsolatos visszaélési kísérletekről az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO). A WIPO az elmúlt tíz évben összesen 17 000 doménnév-visszaélési üggyel foglalkozott. Ezekben összesen 31 000 doménnév volt érintett.

2008-hoz képest 9,5 százalékkal csökkent a hasonló bejelentések száma, két évvel ezelőtt ugyanis még 2329 darab rekord számú doménnév-visszaélési kísérletet regisztráltak. A vitatott doménnevek száma ugyanakkor 2009-ben elérte a 4688-at. Kiemelkedő számú, 1542 jelzést küldött az InterContinental szállodalánc a WIPO-nak, az esetek 24 százalékát sikerült szakértők bevonásával rendezni. A fennmaradó ügyek 87 százalékában a bejelentést tevőnek adtak igazat, míg 13 százalékában elutasították a panaszt.

A legtöbb jelzés az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Németországból és Svájcból érkezett az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez. A legtöbb vitatott domén tulajdonosa az USA-ban, Nagy-Britanniában, Kínában, Kanadában, Spanyolországban és Dél-Koreában élt vagy dolgozott. A doménnevekkel kapcsolatos nemzetközi vitákat először mindig a WIPO tárgyalja, a szervezet 1999 óta foglalkozik ilyen egyeztetések lebonyolításával.

Tavaly a viták 87 százalékában a .com doménnevekkel kapcsolatos összetűzések fordultak elő, összesen 3754 ügyben. A második helyen a .net domének szerepelnek 206 esettel és 4,80 százalékos adattal, míg a harmadik helyen a .org domének találhatók 135 üggyel és 3,15 százalékkal. A legkevesebb, mindössze négy vita a .travel, míg 6-6 összetűzés a .asia, a .name és a .tel doménnevekkel kapcsolatban fordult elő. Tavaly december óta immár e-mailben is bárki bejelentést tehet a WIPO felé, hogy ha vitája egy doménnév tulajdonosával. Az új szolgáltatásnak köszönhetően 2009 december és idén február között több mint 13 százalékkal nőtt az e-mailen beérkező panaszok száma.

Francis Gurry, a szervezet vezetője elmondta, hogy továbbra is komoly fejtörést okoz a számukra az úgynevezett általános legfelső szintű tartományok (gTLD-k) tervezett közeljövőbeli bevezetése. A WIPO a szerzett tapasztalatait mindenképpen hasznosítani akarja ebben a folyamatban is és éppen ezért már tárgyalásokat folytatnak az ICANN-nal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #2
    Talán az, ha regisztrálsz egy olyan doménnevet, ami egy jól ismert oldal nevének elírása, majd az eredeti oldalnak adod ki magad. Klasszikus trükk.
  • RoyalPredator #1
    Ez most mit jelent? Mi számít visszaélésnek?