MTI

Babasírás-fordító programot fejlesztettek ki

Számos oka lehet annak, ha egy baba sír - éhség, szomjúság, fájdalom, magány, álmosság, teli pelenka - japán kutatók most olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely megkülönbözteti a fájdalmas babasírást a többitől.

Nagasima Tomomasza programja a sírás frekvenciáját és hangspektrumát is statisztikai elemzésnek veti alá. A hetvenes években Japánban kifejlesztett, érzelmeket rögzítő Kansei-technológia alapján az akusztikus mintafelismerést a csecsemő érzelmeihez társították. A programot olyan csecsemőkön tesztelték, akik egy fájdalommal járó örökletes betegségben szenvedtek. A szülők igazolták, hogy a szoftver a normális sírást hibátlanul meg tudta különböztetni a fájdalmastól. A készüléket tovább kívánják fejleszteni, hogy a jövőben más érzelmi megnyilvánulásokat is értelmezni tudjon. Hordozható változatban tervezik piacra dobni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NKing #3
    Persze a legtöbb szülő azt mondja: ne sírj, ne sírj. És azzal a lendülettel betömi a gyerek száját valami kajával, vagy cumival. Aztán csoda, ha ez később lelki problémákhoz, elhízáshoz és egyéb dolgokhoz vezet?
    Nem azt mondom, hogy kell egy ilyen kütyü, csak jobban oda kell figyelni, és türelemmel lenni.
  • endrev #2
    Hát amikor sejted, biztos éhes a baba mert régen evett, vagy szomjas mert régen ivott, akkor tudod, de amikor valami rendhagyó okból sír, akkor azért hasznos lehet. És arra, hogy a készülék alapján már magad is felismerd később. Persze friss szülőkről van szó, nem kétgyermekes apukákról, akiknek már persze hogy a kisujjában van a vojsz rekognisn :)

    Nem gúnyolódom, de nem csak azoknak kellhet, akiket írtál, hanem vannak nagyon jó szülők, akik nagyon szeretik a babájukat, gondoskodnak róla, de értetlenül állnak hogy miért sír még mindig baba, megetette, megitatta, megbüfiztette, bepelenkázta, már egy órája a karjaiban van, mégis üvölt - miért...

    Ha egy ilyen készülék legalább ad egy ötletet, vagy csak sugallja, hogy vidd orvoshoz, azon sok múlhat.
  • Chriss745 #1
    Te atya úr isten! Becseszne, ha a gyerekem mikor sír nem tudnám megállapítani hogy miért sír! 1000 gyerek közül is megismerem melyik az enyém. Kinek kell ilyen baromság? Akinek ilyen kell az ne legyen szülő, az csak azért vállalt gyereket, hogy legyen egy kis plusz családi pótlék a 12-ik gyerek után, az meg úgyis szarik rá miért bőg a gyerek...

    Egy kétgyerekes apuka.