SG.hu

400 millió forint a kreatív informatika támogatására

Csaknem 400 millió forintos uniós forrás a kreatív informatika támogatására: megnyílt a Debreceni Egyetem Kreatív Iparágak Inkubációs Központja.

A Szilícium Mező koncepció részeként a kreatív infokommunikáció területén működő, három évnél fiatalabb vagy K+F+I tevékenységüket megújító mikro- és kisvállalkozásokat segíti a Debreceni Egyetem 2010. február 19-én átadott, közel 400 millió forint értékű uniós támogatással megvalósult Kreatív Iparágak Inkubációs Központja. Az egyetemi campusba illeszkedő centrum a magas műszaki felszereltséggel rendelkező irodahelyiségek mellett a fejlődéshez szükséges speciális eszközparkot - nagy értékű hardver és szoftver eszközállományt - is biztosítja a beköltöző cégek számára.

Befejeződtek az egyetem egykori angol tanárképző intézetének felújítási munkálatai, megtörtént a speciális infokommunkációs eszközállomány telepítése is, így február 19-én megnyithatta kapuit a Debreceni Egyetem Kreatív Iparágak Inkubációs Központja. Az Inkubációs Központ a Szilícium Mező kiépítésének egyik központi elemeként, az Észak-Alföldi Operatív Program keretében - 378 millió forint EU-támogatással és ezt meghaladó összegű önerőből - valósult meg. A centrum 1197 négyzetméternyi alapterületen biztosítja a kreatív informatikai iparágban működő fiatal vállalkozások fejlődését, elsősorban a 3 évnél fiatalabb cégek infrastrukturális és szolgáltatásoldali támogatásával, de az ennél régebben működő, K+F+I tevékenységüket megújító vállalkozások is bérelhetik a központ irodáit, eszközeit.

Az épület az informatikai cégek speciális igényeire kifejlesztett infrastruktúrával rendelkezik, így nagy értékű hardver és szoftver eszközállomány bérelhető, valamint biztosított az épületen belüli és kívüli nagy sávszélességű optikai kábelhálózat is. Az akadálymentesített, korszerű centrum bérlőinek többek között videokonferenciák szervezésére is lehetőségük nyílik. A Debreceni Infopark Nonprofit Közhasznú Kft. által menedzselt projekt szorosan kötődik a Debreceni Egyetem által gesztorált Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez, ami az Észak-alföldi régió informatikai iparágának fejlesztésére, az ágazatban működő cégek és intézmények közötti együttműködési hálózat kiépítésére jött létre.

A klaszter és az inkubációs központ létrehozása és fejlesztése, valamint a Szilícium Mező koncepció további stratégiai céljainak megvalósítása segítségével az Észak-alföldi régió a Kárpát-medence keleti felének informatikai tudásbázisává válhat, szolgálva ezzel a régió felemelkedését és versenyképességének javulását.

"A Kreatív Iparágak Inkubációs Központjába beköltöző cégeknek folyamatos szakmai támogatást nyújtanak a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a már piaci tapasztalattal rendelkező sikeres cégek, elősegítve így a folyamatos technológiatranszfert. A központ segítséget ad továbbá a megfelelő pályázati források felkutatásához, megrendeléseket közvetít a cégek számára és a nemzetközi partnerkeresésben is aktívan részt vesz" - ismertette az inkubációs központba beköltöző vállalkozások lehetőségeit Tóth István projektvezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!