Berta Sándor

ICANN: hibás és hamis a doménnevek többsége

A nemzetközi szervezet felmérése szerint a DNS-rendszerben regisztrált általános legfelső szintű tartományokban (gTLD) bejegyzett doménneveknek csak 23 százaléka hibamentes.

A tanulmány szerint az öt leggyakoribb gTLD-ben (.com, .org, .net, .info és .biz) bejegyzett doménnevek 77 százaléka vagy hamis, vagy rossz, illetve nem teljes értékű és nem ellenőrizhető információkat tartalmaz. Mindez azt jelenti, hogy világszerte körülbelül 90 millió doménnév hibás vagy rossz. A tanulmány rávilágított, hogy csak a doménnevek 23 százaléka lett teljesen jó módon regisztrálva.

A doménnevek 29 százalékát minden bizonnyal szándékosan hamis vagy gyanús információkkal jegyeztették be és 8 százalékuk gyakorlatilag a három ellenőrzési követelmény egyikének sem felelt meg. A többi doménnév a dokumentum készítőinek tapasztalatai alapján a "szürketartományban" mozog, vagyis nem igazán állapítható meg, hogy valaki csak hibázott vagy eleve rossz doménnevet regisztráltatott. Az ICANN mindenesetre lehetővé tette, hogy idén április 15-ig mindenkinek, akinek észrevétele vagy javaslata van az ügyben, az megtehesse azt.

A három követelmény a következő: 1: A megadott cím érvényes postai cím-e? 2: A doménnevet regisztráló személy neve összefüggésbe hozható-e a megadott címmel? 3: A doménnév tulajdonosának jelölt kapcsolattartó személy megerősítette-e, hogy valóban ő jegyeztette be a doménnevet és minden megadott adat korrekt, valós és friss volt?

A felmérést a National Opinion Research Center (NORC) megbízásából végezték el az ICANN munkatársai, akik 16 országban összesen 1419 doménnevet vizsgáltak meg. A legtöbbet, 928-at az Egyesült Államokban, Németországban 61-et, míg Kínában csak 49-et, Oroszországban pedig 10-et. Hasonló vizsgálatra legutóbb 2005-ben került sor, akkor azt az Egyesült Államok Számvevőszéke (GAO) végezte el. Az akkori tanulmány szerint csak a doménnév-regisztrációk 5 százaléka tartalmazott hibás vagy szándékosan hamis adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #2
    van is baj, a DNS-el remdesen ,de ez van még jó ,hogy hülye vagyok hozzá!
  • socheater #1
    Nemrég vettem egy dolláros domaint egy évre. Pár nap múlva képesek voltak bekérni tőlem az azonosságomat igazoló papírokat is. Na hát mondom... Azóta megoldódott, de akkor is… Egy dollárért ennyit dolgozni... :)