MTI

Karácsonyra kerül piacra az iPhone-rivális Windows Phone

A Microsoft karácsonyra ígéri új mobilplatformjának, a Windows Phone 7 operációs rendszerének, és az ezzel a szoftverrel működő telefonoknak a piacra dobását.

A barcelonai Mobile World konferencián bemutatott szoftverrel a Microsoftnak talán sikerül visszahódítania az Apple és a RIM által elvesztett ügyfeleit. Az iPhone és a Blackberry térhódítása, valamint a Microsoft tavaly októberben kiadott kevésbé sikeres Windows Mobile 6.5-ös mobilszoftverének eredményeként, a redmondi szoftvercég az okostelefonok piacán elért 13,9 százalékos piaci részesedése 2009-ben 8,8 százalékra esett vissza.

A Microsoft "törzsvásárlói" elsősorban az üzleti világból kerülnek ki, miközben a rivális gyártók az árak csökkenésével a fiatalabb korosztály felé is bővítettek. A Microsoft ráadásul az egyetlen olyan szoftvercég, amely licencdíjat kér a telefongyártóktól. A HTC, a Samsung és a Motorola - amelyek Windows-telefonokat is gyártanak - egyre inkább az ingyenes Android operációs rendszere felé fordulnak. A Google szoftvere ráadásul az egyre növekvő fejlesztői környezet figyelmét is felkeltette.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint a Phone 7 operációs rendszert elsősorban olyan üzletembereknek tervezték, akik nem csak az üzletnek élnek. A Windows-telefonok előlapján mindössze három gomb található: Start, Keresés, és Visszalépés. A kijelzőn megjelenő alkalmazásokat pedig hat érdeklődési körbe csoportosították. Ezek közül az Emberek csoportba kerültek a kapcsolattartást, azonnali üzenetküldési szolgáltatást lehetővé tévő alkalmazások, többek között a Twitter és a Facebook közösségi portálok. A Képek csoportba kerültek a frissen készült vagy az eszközzel legutóbb szinkronizált fotók. A Játékok csoportban pedig az Xbox Live játékai is megjeleníthetők lesznek.

Az új operációs rendszerrel telepített telefonok, amelyeket mások mellett az LG, a Samsung és a HTC gyárt majd várhatón az év végén kerülhetnek a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bottika #3
    kéne csinálni egy eccerű kis progit amit felrakok a sima asztali Win7-re, és amelik Win7 progit csak akarom azt átkonvertálná Windows Mobile 7-re, és akkor máris nem 140.000 progi lenne elérhető hanem 14.000.000.000 :) emellé a kicsi progika mellé már csak egy turbó hiper proci és szuper gyors és sok memória kellene a gépbe, alacsony fogyasztás mellett 5 perc alatt tölthető akksikkal vékony OLED kijelzővel, benne USB 3.0, bluetooth 3, WiMax vagy LTE vagy ami jó, és lehetőleg 20.000 forintos áron SIMlock nélkül. És akkor 12 havi kamatmentes részletre már lehet hogy veszek is.
  • boomen #2
    Aki racionálisan gondolkodik nem írja le a WM-t. Persze az erős hype az almátol biztosítja számára az 5-10 %-os részesedést az okostelefon piacon. Sokaknak semmit nem jelent az applestoreban 1 néhány $-ért kapható finggenerátor és társai. Sokkal fontosabb, hogy az összes platform, Symbian, Android, WinPhone, MeeGo nyílt. Fontosabb a multitask vagy a bluetooth szabad használata fájl küldés-fogadásra.
  • sg1oneill #1
    Ez durva, hogy mit képzel magáról a microsoft. Visszahódítani az iPhone-os ügyfeleket... még is mivel? Megtanultak varázsolni vagy idegen technologia van a kezükben? LG, Samsung, Nokia... mind megpróbálnak okostelefonokat csinálni... na és... minden cég tud. De kinek is van 140.000 elérhető alkalmazása rá amiből tudsz válogatni? Hoppá... Nem is értem miért a telefon fejlesztésre nyomják a hangsúlyt. A software-es támogatásos dologra kellene ráhajtani, bár hogy az Apple-t meg közelitsék, ill ebbe belekezdjenek ahoz azért "gatyaszíjat" kell kötni! Bár lehet hogy a tudatlanokra hajtanak a cégek és nagy reklámmal simán eladnak minden sz..t! Na de windows alapu telefon... még a hideg is kiráz. De hát lehet hogy vannak fakírok akik szeretik szadizni magukat...azoknak jó lehet :D