MTI

Eladnak tízmillió részvényt a Google alapítói

A következő öt évben tízmillió Google-részvény eladását tervezi az internetes szolgáltató két alapítója, Larry Page és Sergey Brin - jelentette be a kaliforniai székhelyű vállalat.

A két társalapító egyaránt öt-ötmillió részvénytől kíván megválni, de csak fokozatosan, hogy az eladás ne ártson a részvények tőzsdei árfolyamának. A tízmillió részvény jelenleg 5,5 milliárd dollárt ér. Page és Brin a Google főrészvényesei, együttesen mintegy 57,7 millió darab - szavazati joggal nem rendelkező - B-kategóriájú Google-részvényt birtokolnak. A tízmillió papír eladásával ez ugyan 47,7 millióra csökken, de továbbra is kezükben tartják majd a szavazati joggal rendelkező részvények 48 százalékát.

Page és Brin mellett a Google-t irányító triumvirátus harmadik tagja, Eric Schmidt vezérigazgató pedig megtartja 10 százaléknyi szavazati joggal rendelkező részvényét, így a Google-moguloknak változatlanul döntő szavuk lesz a cég ügyeiben. A két társalapító továbbra is jelképes, évi egydolláros fizetést kap a vállalattól, ez azonban nem nagy áldozat, hiszen Google-részesedésük egyaránt közel 16 milliárd dollárt ér.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dracad #2
    Minek vennél belőle csúcs áron?

    Inkább meg kell tudni melyik nap dobják piacra, és előző nap jó mélyen shortolni.
  • kalmarattila #1
    Mikor lehet venni belőle?