MTI

Twitteren is keresik a haiti földrengés túlélőit

A haiti földrengés túlélői a Twitteren és a Facebook közösségi portálon is keresik hozzátartozóikat.

A Twitter - a rövid, legfeljebb 160 karakteres üzenetek továbbítását lehetővé tévő mikroblog-szolgáltatás - az elsők között volt, amelyre szinte a földmozgással egy időben kerültek fel a pusztítás mértékét érzékeltető beszámolók. A humanitárius szervezetek a túlélők üzenetei és a mobiltelefonokkal készített képek, videók alapján tudták felmérni, hogy a karib-tengeri országban milyen állapotokra számíthatnak. Wyclef Jean haiti származású amerikai zenész 1,3 millió twitteres követőjének a szolgáltatáson keresztül üzente meg, hogy imádkozzanak Haiti népéért. Az általa létrehozott Yele jótékonysági alapítvány a hét közepén már a 10 legnépszerűbb topik között szerepelt.

A Vöröskereszt és a Segítség Haitinak nevű szervezet bejegyzése szintén a legnépszerűbb témák között szerepel. A földrengés túlélői közül az, aki teheti, a közösségi portálok segítségével próbálja hozzátartozóját megkeresni. A Facebookon több mint 160 ezren csatlakoztak a "haiti földrengés" felhasználói csoporthoz, hogy megosszák egymással információikat. Az elveszett hozzátartozókról, barátokról több mint 4700 fényképet töltöttek fel ottani idő szerint péntek reggelig.

A Nemzetközi Vöröskereszt oldalán a http://www.icrc.org/familylinks címen található családegyesítő szolgáltatásra legkevesebb 13 400 túlélő regisztrált. A nemzetközi segélyszervezet becslései alapján a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földmozgás halálos áldozatainak száma 45-50 ezer körül lehet. Az ENSZ becslése szerint a földrengés által érintett térségben csaknem 3,3 millió ember él. kbb \ ksb MTI 2010. január 15., péntek 17:21 Információ

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joebacsi #1
    140