Berta Sándor

Perfect Stream - az egységes letöltési szabvány

Nemzetközi szakemberek egységes letöltési szabványt akarnak kidolgozni az audio- és a videotartalmak számára. Rengeteg eszköz képes a világhálóra kapcsolódni, de mindegyik más szabványt használ.

A kutatók azt szeretnék elérni, hogy a tartalomszolgáltatók ne különböző formátumokban, hanem egyetlen egységes szabványnak megfelelően kínálják letöltésére a különböző fájlokat, akkor is, ha a felhasználó egy MP3-lejátszó, egy notebook, egy mobiltelefon vagy éppen egy navigációs készülék előtt ül. "A célom az, hogy a buta eszközöket intelligenssé tegyem" - jelentette ki a CES-en Karlheinz Brandenburg, akit sokan az MP3 zenei formátum atyjának tartanak.
A Perfect Stream nevű projektcsoport távlati céljai között szerepel, hogy minden internethozzáférési funkcióval ellátott készülék bármilyen audio- vagy videofájlt képes legyen letölteni, attól függetlenül, hogy a rá előzetesen feltelepített fedélzeti szoftver mely formátumokat támogatja és melyeket nem. A szakember, aki főállásban az Ilmenaui Műszaki Egyetem médiatechnikai professzora, maga is elismerte, hogy elsőre nagyon őrült ötletnek tartotta az elképzelést. "Viszont szeretem az őrült ötleteket. Amikor mi annak idején elkezdtük kifejleszteni az MP3-at, akkor azt is mindenki őrültségnek tartotta" - szögezte le a kutató.

A szakemberek szerint jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ugyan a számítógépeken kívül is sok eszköz (mobiltelefonok, digitális képkeretek, navigációs rendszerek, médialejátszók stb.) tud felcsatlakozni a világhálóra, azonban ezek mindegyike más szabványokat használ. Éppen ezért a letölthető tartalmakat is ezekhez a szabványokhoz kell igazítani. "Olyan az egész, mintha ezeket a készülékeket egy fal venné körül. nem beszélnek egymással" - ecsetelte a helyzetet Nikolas Samios, a Perfect Stream egy másik tagja. A kifejlesztendő szoftver ezen változtatna, mégpedig úgy, hogy felismerné, hogy milyen eszköz csatlakozott az adott oldalhoz és azokhoz igazítaná a szabványokat és a letöltésre kínált tartalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #10
    Ezekhez valszínű nem is akarnak nyúlni. Arról van szó, hogy a vas majd benyögi, hogy neki ekkora kijelzője van, meg ilyen dekódolási képességekkel bír, legyen szíves a szerver a kért tartalmat ebben a formában elküldeni. A cikk nagyon emlegeti a cloud-ot, szóval valószínűleg azt a számítási kapacitást akarja felhasználni ehhez az on-the-fly átkonvertáláshoz.
  • kvp #9
    Igen, le es feltoltesekhez a http protokoll megfelelo, alatta ott van a tcp/ip. Streaming-hez ott az rtp, ez van a szabvany voip alatt is. Szabvanyos mediaformatumnak pedig az mpeg (mpeg2/mpeg4) tokeletesen megfelel. Van benne hang es kep is, tovabba ugyanugy hasznalhato filmek tartolasara, mint videokonferenciahoz. Es se drm, se mas bonyolult komponens sincs benne es meg raadasul egy elterjedt szabvany is.

    Egyebkent tudomanyos leirast nem talalni a dologrol, de ugy nez ki, hogy kitalalta a desktop streaming-et, tehat amikor egy szerveren rakjak ossze az alkalmazas kepet, majd az egeszet a kijelzo formatumaban videostream-kent tovabbitjak. Gyakorlatilag egy videolejatszasra kepes remote desktop-kent lehet felfogni az egeszet. A megoldas nem uj, csak eddig nem volt szabvanyos, de viszonylag konnyu ilyen rendszereket kesziteni, akar a meglevo szabvanyokat felhasznalva. Egy sok-sok eves (meg 20. szazadi) pelda volt anno a winamp mp3 streaming szolgaltatasa, amikor http-n kepes volt elo radioadasokat lejatszani, ha a szerver nem statikus file-t tett az url moge.
  • Gabesz84 #8
    a http/https protokollal mi a gond? HE? csak az hogy kicsit öreg? Ha most kitalálnak egy sokadik újat akkor az se lesz kompatibilis, pláne nem egységes.
  • phoenix1 #7
    "A kifejlesztendő szoftver ezen változtatna, mégpedig úgy, hogy felismerné, hogy milyen eszköz csatlakozott az adott oldalhoz és azokhoz igazítaná a szabványokat és a letöltésre kínált tartalmakat."

    Így ahogy ez meg van fogalmazva ez derül ki: marad minden ugyanúgy mint eddig is volt, mert ugye eddig is volt és van is server oldali felismerés. Igazi áttörés így hangozhatna, hogy pl. egyfajta szabvány használata mint az asztali mint bármely más eszközben. Ha így, ilyesmire gondolnak ez biztos jó lenne. De még egyszer miért értelme van pl. ha csatlakoztatom a nokiámat és nokiás témát töltök le egy opensource formátumú téma helyett. Ah ... mindegy
  • L3zl13 #6
    "Természetesen az audio, video szabványokat úgy kéne megválogatni, hogy a lehető legjobb minőséget hozzák, elfogadható méreten..."

    Igen gyakran nem a méret a korlátozó tényező, hanem a gépigény.
  • willcox #5
    Valamit nagyon nem értesz. Itt nem egységes audio- és videoállományokról van szó, hanem az egységes letöltéséről, ez pedig nem az, amiről te írsz.
    Átlagos Józsi az interneten is átkonvertálhatja már most is a tartalmakat, és olyan formátumra, amit a lejátszója támogat, és csak azt kell letöltenie.
    Olyan eszköz esetén, ami nem képes letöltésre, de lejátszásra viszont képes, annál ez az egységesített, intelligens letöltő (ami ugye felismeri a letöltő eszközt, és ismeri annak képességeit) nem használható, mert más eszközzel történik a letöltés, és csak a szerencsén múlik, hogy a letöltött formátumot a csak lejátszó képes-e kezelni. Ha nem, akkor konvertálni kell mindenképpen.
  • Darth Sith #4
    igen te megtudod csinálni, de az pl az 1bites Átlagos Józsinak lövése sincs arról, hogy mi az a konverter, ő csak azt látja, hogy nem megy, és az emberek 95%-a közéjük tartozik, szerintem. Meg neked is könnyebbség lenne ha nem kéne konvertálgatni, hanem ugyanazt a fájlt tudod használni a PC-n, dvdn, telefonon, pda-n, zenejátékoson, digitális képkereten stb.. Mert egységes szabványt használnak.

    Természetesen az audio, video szabványokat úgy kéne megválogatni, hogy a lehető legjobb minőséget hozzák, elfogadható méreten. Pláne manapság amikor egy 1TB-os winyó 20k HUF, vagy 16GB-os pendrive 9k HUF. Mire elkészül a szabvány még jobban lemegy az áruk. Ergo, nem feltétlenül kell majd a minőség rovására szanaszét tömöríteni őket. Pl. egy átlagos mai telefonban simán van több GB tárhely, mint 10 éve egy átlagos PC-n.
  • willcox #3
    Amúgy meg baromság a dolog, mert ha valamit letöltök pl. PC-vel, de van több eszközöm is és mindegyik mást kezel, akkor nem fogom mindegyikkel letölteni, hanem én konvertálok. Pláne olyan eszköz esetén (pl. digitális képkeret), ami nem is tudja letölteni.
  • Szefmester #2
    támogatom az ötletet.. annyit szívtam már a formátumokkal, hogy mostanra a konverterek már megszokott alkalmazások heti szinten is akár..
  • L3zl13 #1
    Nem akarok új, letöltési szabványt. Ha nekiállnak ilyennek akkor úgyis az lesz belőle, hogy évekig vitatkoznak a DRM megoldáson, azt meg lesz@rják, hogy minőségileg, felhasználóbarátilag milyen lesz.