Kruza Richárd

Új Samsung kompakt, a CL80

Az új kisgép funkciói a korszerűséget kívánják reprezentálni, ez azonban igencsak nézőpont kérdése. Szupermagas felbontás, automatikák garmadája.

Érdekes megfigyelni, hogy a gyártók szerint mi számít korszerűnek a kompakt kategóriában, A Samsung legújabb gépe, a CL80, mely a vevőközönség állítólagos igényeihez lett mérve, ugyanis állítólag éppen ezt reprezentálja. Az egyik legfontosabb tulajdonsága a WIFI csatlakoztathatóság, ami azonban kizárólag arra jó, hogy hotspot közelében fotóinkat feltöltsük a Facebook-ra, Flickr-re, Photobox-ra vagy a Picasa-ra, videóinkat pedig a YouTube-ra. Közvetlenül tehát sajnos nem érhetjük el otthoni számítógépünket, bár ez a cég szerint állítólag ez már nem is fontos, mivel sokan eleve ilyen módon tárolják fotóikat.


A modern hatást fokozza a 3,7 collos AMOLED érintőképernyő, valamint a 720p minőségű HD videofelvételi lehetőség, ami miatt HDMI port is található a gépen. A gép képérzékelőjének hatalmas, 14 megapixeles felbontása szintén a korszerűséget szimbolizálja. A rendkívüli felbontás ellenére a 31 mm-ről induló, 7-szeres optikai zoom-al rendelkező optikának és az optikai képstabilizátornak köszönhetően a gyár információi szerint tűéles képeket produkál a kis Samsung. Természetesen a kisgép rendelkezik a manapság szokásos összes automatikával, és persze a manuális beállítási lehetőségek hiányoznak.

Furcsa, hogy a kompakt gépek világában még jelenleg is mennyire messze esik a marketing által ránkeröltetett trend, és a gépek valódi tudása. Úgy tűnik ugyanis, hogy annak ellenére, hogy a szakirodalom és a vevőközönség egy része is szeretne kisebb felbontást és jobb képminőséget, ezek a vélemények süket füleket találnak. Addig ugyanis, amíg a régebbi típusok sokszor szebb képet produkálnak, nehéz fejlődésről beszélni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #6
    14 megapixel? minek,ez is csak "parasztvakítás" 4-6 bőven elég,óriásposzterre úgy sem ilyen géppel fotóznak.
    Meg hát ugye a monitor is max 2megapixeles
    optika az már lényegesebb lenne...
    Ja a cikk arról nem ír hogy ez nekünk mwnnyibe is kerülne,mert ugye ha egy 20 rongyé dobálnák akkor nem is lenne olyan rossz.
    (szerintem 80-110 ezer körül lesz)
  • rufhus #5
    http://divinity.blog.hu/
  • Frayer #4
    Leszarom hány millió pixelem van, ha annyira zajos a kép, hogy alig tudok megkülönbözteti 16 különféle színt, úgy szétbassza a kép minőségét, mintha a tévében éppen adásszünet menne.

    Legyen inkább fele a felbontás, vagy negyede, de tűéles kép, a teljes true color több milliós színskála legyen meg, és ne legyenek benne azok a zavarok, pontok amik valójában ott sincsenek a tárgyon.
  • Ferrer #3
    Hát miért, a 80-as években még tuti nem tudtak volna ennyi pixelt egy helyre összezsúfolni
  • Nonix #2
    "14 megapixeles felbontása szintén a korszerűséget szimbolizálja."

    Igen azt :D
  • bestpixel #1
    Hát igen, a Samsung mindig is a könnyen eladhatóságra ment, habár az utóbbi modelleknél már kezdenek figyelni a minőségre is.