Berta Sándor

Mennyi időt töltünk multimédiás tartalmakkal?

A Kaliforniai Egyetemhez tartozó Global Information Industry Center két munkatársa arról volt kíváncsi, hogy mennyi adattal találkozunk a mindennapokban.

Roger Bohn és James Short számításai szerint csak tavaly az amerikai lakosság kereken 1,3 milliárd órát töltött a televízió, a rádió és a játékkonzolok előtt ülve, valamint internetezéssel, újság- és könyvolvasással, illetve mobiltelefonálással. A How Much Information? 2009 Report on American Consumers című tanulmány szerint e tevékenységek során az amerikai polgárok összesen 3,6 zettabyte vagyis 3,6 milliárd terabyte adattal találkoztak. Mindez azt jelenti, hogy minden amerikai lakos átlagosan naponta 34 gigabájt (!) adattal találkozott. Az információk többsége mozgókép volt.

A két szakember rámutatott arra is, hogy napjainkban az első számú médiaforrást már nem a televízió jelenti, de nem is az internet, hanem a videojátékok. A számítógépes játékok körülbelül a teljes multimédiás forgalom 55 százalékáért, konkrétan 2 zettabyte továbbításáért felelősek, a televíziónál ugyanakkor ez az arány csak 36 százalék, illetve 1,3 zettabyte. A nyomtatott sajtó a maga 0,03 százalékos értékével már koránt sem játszik döntő szerepet. Az amerikaiak egyébként jóval több időt töltenek az információk vizuális rögzítésével, mint 1980-ban. Akkor ez az idő naponta csupán 7,4 órát tett ki, ma viszont már eléri a 11,8 órát. Ennek az időnek a 60 százalékát az emberek a televízió előtt ülve töltik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!