MTI

Magyar GPS-fejlesztés véd kamionos szállítmányokat

Az idén negyvenhat kamion kifosztását hiúsított meg eddig az a hazai fejlesztésű, GPS-en (műholdas helymeghatározó rendszeren) alapuló ponyvavédelmi rendszer, amely elnyerte az év biztonságtechnikai megoldása díjat - közölte Varga László, a fejlesztő cég, a Secret Control GPS Kft. igazgatója.

E megoldás elterjedése véget vethet a mindennapos lopásoknak, a "kamionról leesett áruk" ma még virágzó kereskedelmének. A Webbase SafetyNet elnevezésű rendszer teljes egészében hazai megoldás, amely az Európa-szerte gyakori ponyvafelvágásos lopások ellen nyújt védelmet - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A rendszer egyik fő eleme a kamionponyva belsejére kerülő, sodrott acélhuzalból készült háló. Ez egyrészt fizikai védelmet nyújt, másrészt az átvágási, rongálási kísérlet esetén elektronikus jelet küld a hozzá illesztett járműkövető rendszernek. A riasztás egy távfelügyeleti központba fut be, ahol a diszpécserek azonnal értesítik a helyi rendőrséget a jármű tartózkodási helyének megadásával. Az áruvédelmi nyomkövető kül- és belföldön egyaránt működik, s az idén eddig negyvenhat lopási kísérletet akadályozott meg - írta a cég vezetője.

Leginkább a nagy értékű műszaki cikkeket szállító kamionok a célpontjai az ilyen típusú bűncselekményeknek. Ez a veszély többszöröződik a november-decemberi időszakban, amikor a karácsonyi áruforgalom miatt radikálisan megnő a lopási kísérletek száma is - áll a közleményben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!