SG.hu

Keresőrendszert fejleszt a Nextent

A TexDroid a komplexebb és hatékonyabb keresést hivatott elősegíteni, ezáltal biztosítva, hogy a felhasználók valóban számukra fontos információhoz jussanak. Az intelligens keresési technológia prototípusát kifejezetten - a magyar nyelv speciális adottságait figyelembe véve - magyar felhasználóknak fejleszti a vállalat.

Az internet terjedésével egyre fontosabb a felhasználók számára, hogy az általuk keresett információkhoz valóban hatékonyan jussanak hozzá a keresőrendszereken keresztül. Ez azonban a hagyományos keresőprogramok esetében nem mindig sikerül, a többnyire túl sok vagy túl kevés, sokszor nem releváns találat nagyon időigényessé teszi a keresést.

A TexDroid egy komplex nyelvi elemzésen, innovatív heurisztikus módszereken és öntanuló mesterséges intelligencia algoritmusokon alapuló internetes keresési technológia. A prototípus rendszerrel a Nextent Informatika Zrt. célja az, hogy egy olyan keresőrendszert fejlesszen ki, amely egyrészt a legkorszerűbb informatikai megoldásokon alapuló összetett keresések elvégzésére képes, másrészt pedig az azonosított információt könnyen kezelhető formában továbbítja a felhasználó számára.

Az így kifejlesztett technológia mélységi keresést képes végezni az interneten elérhető anyagokban, nyelvi szempontból elemzi, majd relevanciájuk függvényében fontossági sorrendbe állítja a találatokat. Ezáltal a rendszer eddig feltáratlan információkat tesz elérhetővé maximálisan felhasználóbarát módon.

A rendszer újítása, hogy a hagyományos keresőmotorokkal szemben nem mintaillesztéses keresést végez, hanem intelligens elemzés során a szavak összetételeit, szinonimáit, mondattani funkciójukat felismeri, majd súlyozza azokat. A rendszer felülete a hagyományos browserek felületéhez hasonló, de a megszokottól eltérően többféle és pontosabb keresési feltétel megadása válik lehetővé: a lekérdezés nemcsak kulcsszavak, hanem rövid mondatok vagy szövegrészletek megadásával is lehetséges.

A cég közleménye szerint a keresés minden esetben releváns eredményeket ad, amelyeket tartalmi jegyek alapján a rendszer sorba rendez, a keresési feltételeknek leginkább megfelelőtől a kevésbé fontosak felé. A program rugalmasan adaptálható bármely témakör tartalmához, az adott terület számára érdekes információforrások megadásával. Az alkalmazás fejlesztésében a Nextentet egy hazai nonprofit kutatólabor, a szintén szegedi székhelyű Alkalmazott Intelligencia Kutató Kht. segíti, melynek tagjai neves hazai kutatók a mesterséges intelligencia és információ-feldolgozás területén.

Az intelligens keresőrendszer elsősorban olyan nagy mennyiségű írott, elektronikus üzleti információval dolgozó vállalatoknak hasznos, amelyek számára fontos a rendelkezésre álló információk gyors és pontos megtalálása. Másrészt a rendszer lakossági felhasználásakor célcsoport minden keresőt használó internetező, akit magyar nyelvű tartalom érdekel. Ebben az esetben a program önálló weboldalon keresztül a világháló tartalmában keres. Utóbbi a rendszer népszerűsítése mellett a látogatottság-növelésére és a hirdetésekre alapoz.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A fejlesztői munka jelenleg a szinonimaszótár és a nyelvi feldolgozás algoritmusainak kifejlesztése fázisában tart és várhatóan 2010 telétől lesz elérhető a partnerek számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!