MTI

Influenza elleni hamis gyógyszerek az interneten

Több millió dolláros haszonra tesznek szert azok a bűnbandák, amelyek influenza elleni hamisított gyógyszereket árusítanak az interneten - közölte hétfőn a brit Sophos szoftver-biztonsági cég.

A vállalat idén több százmillió hamisgyógyszer-hirdetést és hamisított gyógyszeripari terméket népszerűsítő honlapot észlelt a világhálón. Több internetes oldalon az influenza elleni Tamiflu hamisított változatát kínálják a H1N1-vírustól tartó embereknek. A Sophos adatai szerint számos bűnbanda székhelye Oroszországban van, míg a legtöbb hamisított Tamiflut és más álgyógyszert az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Franciaországban vásárolják.

A biztonsági cég szóvivője elmondta, hogy Nagy-Britanniában már "kezd aggasztó méreteket" ölteni a Tamiflu felhalmozása. "Mindenképpen ellen kellene állni annak a kísértésnek, hogy a H1N1 vírus miatti pániktól vezérelve az interneten vásároljunk Tamiflut. A virtuális álgyógyszertárak veszélybe sodorják a vásárlók egészségét, személyes adatait és bankkártya-adatait" - figyelmeztetett.

A hamisított gyógyszerek árusítása jövedelmező üzlet: az egyik oroszországi csoport, a Glavmed üzemeltetői átlagosan naponta 16 ezer dollárra tesznek szert álgyógyszerek forgalmazásával. Azok a csalók, akik több hálózat tevékenységében is részt vesznek, naponta akár 100 ezer dollárt is kereshetnek - állapította meg a Sophos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NKing #1
    Tehát ha jól értem, akkor csak a nagy tőkeerejű szétlobbyzott gyógyszergyáraknak van joga nagyot kaszálni a placebo H1N1 vakcinákból?