SG.hu

14 év alattiak bilincsben számítógépes betörésért

A gyerekeket számítástechnikai rendszer és adatok elleni vétség gyanúja miatt bilincsben állították elő a rendőrségre, ahol tanúként hallgatták ki őket, majd házkutatást tartottak a szülők lakásán és lefoglalták a számítógépüket.

A gyermekek - tanúvallomásuk szerint - az egyikük szüleinek számítógépén beléptek egy osztálytársuk levelező programjába, és onnan trágár üzeneteket küldtek a társuk nevében. Az osztálytárs anyja feljelentést tett, a két fiatalt bilincsben vitték be a rendőrségre. A Szegedi Rendőrkapitányság vezetője utóbb megállapította, hogy a bilincs alkalmazása - a szökés veszélye miatt - jogszerű, arányos és szükséges volt, megfelelt a rendőrségi törvényben foglaltaknak. Az előállításról készült rendőri jelentés azonban nem tartalmazta azokat a tényeket, amelyekből az eljáró rendőrök a fiúk támadására, illetve szökésére következtettek.

A rendőrség több hónapig folytatta a nyomozást "ismeretlen tettes" ellen, többször is kihallgatta a gyermekeket és a szüleiket. A biztos a Csongrád megyei főügyész állásfoglalását is kérte, a válaszban az állt, hogy a rendőrség eljárása megalapozott és törvényes volt. Bár az elkövetőek nyilvánvalóan gyermekkorúak, a cselekménynek számos egyéb olyan következménye lehet, ami indokolja a nyomozás folytatását.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közbenjárására a legfőbb ügyész intézkedett, hogy szüntessék meg a csaknem fél éve tartó nyomozást két 14 év alatti gyermek ügyében. Az ombudsman arra figyelmeztetett, hogy a gyermekkor büntethetőséget kizáró ok, a büntetőeljárási törvény alapján gyermekkorú elkövető ellen nem lehet eljárást indítani, illetve a már megindított eljárást meg kell szüntetni. A többszöri kihallgatásra sem volt szükség, mert a fiúk első tanúvallomásából megállapítható volt, hogy a cselekményt ők követték el, abban más nem vett részt.

A legfőbb ügyész szerint a nyomozás elrendelése és a gyermekkorúak első kihallgatása jogszerű volt ugyan, de ezt követően az eljárást haladéktalanul meg kellett volna szüntetni, mivel egyértelműen megállapítható volt, hogy nem volt más elkövető. Felhívta a megyei főügyészt, intézkedjen, hogy az ügyészek a gyermekkorúakat érintő büntetőeljárások során maradéktalanul tartsák be a jogszabályokat, és fokozott gondossággal ellenőrizzék a nyomozó hatóság tevékenységét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #8
    Így van!
  • hol9672 #7
    Te magukfajta vagy vagy magunkfajta vagy?
  • Sanyix #6
    igen igen óóó igen igen igen!
  • Narxis #5
    szily3: nincs igazad
  • joco1114 #4
    szily3: nincs igazad :P
  • htmm #3
    Késelniük kellett volna, akkor ki sem mennek a f@szkabátok.
  • szily3 #2
    Hú bazz, hát nem tudom, ha 14 éveseket bilincsben visz el az ÁVH, akkor mi lesz még itt.
    Ellenben naponta történnek rasszista indíttatású gyilkosságok (értsd cigányok ÖLNEK FEHÉREKET, és nem fordítva!), a politikusaink nagystílű bűnözők, és még sorolhatnám.
    Az is érdekes, hogy mikor pár gyerek feltör egy levelezőfiókot, azt így lereagálják, mikor viszont 10-16 éves cigány gyerekek vernek, köpdösnek, fosztanak ki nagymamákat, idős bácsikat, és kislányokat, arra a kutya se figyel. Ilyenből pedig nem egy van. Most viszont pár srácot bilincsbe kell verni, egy ilyen kis csíny miatt. Bezzeg amikor a Nórit ölték meg, az csak ártatlan "gyerekcsíny" volt, ugye? Kettősmérce, pfújj!
    "Ez Magyarország, 2009-ben!"
  • tricky #1
    lassan el kellene gondolkozniuk a politikusoknak, hogy nem kellene-e a 14 éves bűnözési korhatárt le vinni 10 évesre ?!!!
    még a hülye gyereke is tudják, hogy gond nélkül bűnözhetnek 14 éves korukig.
    sok esetben még a szülő se cseszi le őket, nem hogy a rendőrség !
    van olyan ország, ahol 10-14 éves gyereke rabolnak, ölnek, ok nem sorozat gyilkosok, de megteszik és semmi bajuk nem származik belőle ! sajnos

    ha már a sexuális koraérettségről beszélünk manapság, akkor erről is kellene
    ugye manapság már 12-15 évesek is próbálnak sexelni....
    ha 17-18 évesek, akkor már késő is és égő is, gondolom !