SG.hu

Magyarországon a PC-k fele fertőzött

Legalábbis a Panda világméretű, "Fertőzött vagy nem?" fantázianevű felmérése szerint. Ezzel nagyjából a középmezőnyben tudhatjuk magunkat.

A Panda "Fertőzött vagy nem?" kampányának (amely a www.fertozottvagynem.hu oldalon érhető el) adatai szerint Tajvan lett a leginkább fertőzött ország. Az Active Scan nevű, ingyenesen használható online víruskeresőn keresztül több, mint 650 ezer felhasználó küldött adatokat. Az így összeállított statisztikák szerint világszerte mintegy 170 ezer problémás PC-t találtak; ezen adatok alapján pedig a távol-keleti ország vizsgált számítógépeinek közel 70%-a fertőzött. Magyarországon ez az arány 52,5%, amivel hazánk a 15. ezen a listán. Norvégiában a legjobb a helyzet - ott Panda csupán 39%-os arányú fertőzést regisztrált.

Érdekes megfigyelni a magyarországi fertőzés-típusokat: a Panda adatai szerint a leggyakrabban a trójai programok felelősek a fertőzésekért (57,13%-ban), de rend-kívül aktívak még az ún. adware-ek, vagyis a reklámprogramok (17%) és a "sima" vírusok is (9,73%). A leginkább fertőzött országok TOP5-ös listája az adatgyűjtés szerint egyébként Tajvan, Oroszország, Kína, Spanyolország és Argentína, ebben a sorrendben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #5
    nyomtatómegosztási szolgáltatással figyelő Vista? - minek lenne.
  • bakagaijin #4
    SMB v2 be van-e kapcsolva? :)
  • Vorpal #3
    Tudom, hogy flém-gyanús a dolog, de amióta Vista fut a gépemen egy szál rosszindulatú kód nincs az ilyen kereséseknél a gépemen, míg Windows XP esetében ha találtam havonta 30-at akkor az egy megnyugtató szám volt.

    Lehet szidni meg utálni, de biztonságosabb az fix. Ha Mo. on mindenki ennyire utálja, nem is csoda, hogy ilyen állapotba vannak a gépek.
  • janyikzs #2
    Ha jól értelmezem, akkor ez megint egy olyan statisztikai szám, ami nem a cím szerinti valóságot mutatja.
    Mivel a legtöbben csak akkor csinálnak ilyen online scannelést, amikor valami nem stimmel a gépükkel. Általában ha minden "jól működik", vagy úgy tűnik, akkor nem is igazán futtatnak semmi ilyesmit.
    Tehát ez a szám inkább azt mutatja, hogy az elindított scannelések közül ennyi gépen talált "problémát".

    Persze az igazsághoz talán az is hozzátartozik, hogy ritkán találkozok olyan géppel, amelyiknél ha nem futtatnak valamilyen hasonló keresőprogit, akkor ha én telepítek rá, az biztos, hogy talál egy jópár dolgot.
  • Balázs 17 #1
    jó hát kína mindenben eléri a top hármas szereplést szerintem:)