MTI

Vietnamban szabadon engedtek egy ellenzéki bloggert

Vietnamban szabadon engedtek egy rendszerkritikus bloggert és egy népszerű internetes újságírót, miután "a szabadsággal való visszaélés" gyanújával több mint egy hétig kihallgatta őket a rendőrség - derült ki vasárnap különféle forrásokból.

Bui Than Hieu rendszeresen bíráló hangvétellel írt az országot vezető kommunista pártról, és a cikkei sok hozzászólót vonzottak. "Nem tudom, miért engedtek el. Talán rájöttek, hogy a tetteim nem olyan súlyosak" - mondta el telefonon. A rendőrség azt közölte vele a letartóztatásakor, hogy bizonyítékai vannak a büntető törvénykönyv azon cikkelyének megsértésére, amely tiltja a "visszaélést a szabadsággal és demokráciával az államérdekekbe való beavatkozás révén". A blogger arra készül, hogy később kitérjen a részletekre is az internetes oldalán.

Vietnam egyik legnépszerűbb internetes napilapjának egyik újságíróját, Pham Doang Trangot vasárnap helyezték szabadlábra egy barátja szerint, aki többet nem volt hajlandó elárulni. A két író közös témája volt egy bauxitbánya, amelyet egy kínai vállalat tár fel, és az a területi vita, amely Kínával két szigetcsoport hovatartozásáról folyik a Dél-kínai-tengeren. A vietnami kormány korábban felszólította az internetet használókat, hogy véleményformálásuknál szorítkozzanak személyes témákra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!