SG.hu

Toplistán a merevlemezt is törlő vírus

Az ESET szakértői szerint a vírusfertőzések többségét a múlt hónapban is meg lehetett volna előzni, ha a felhasználók frissítik az operációs rendszerüket és fontos alkalmazásaikat. A tét ráadásul most megnőtt, a magyar vírustoplista 9. helyére került Mebroot.K ugyanis törölheti a merevlemez partíciós tábláját.

A múlt hónapban listavezető pozíciót elért Conficker 2008 novemberében bukkant fel, és azóta rendszeresen szerepel a magyarországi vírustoplistákon. A kártevő egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows egy biztonsági hibáját kihasználó kóddal terjed.

Bár a Microsoft már tavaly októberben kiadta a megfelelő javítócsomagot, sok felhasználó nem fordít figyelmet az operációs rendszer frissítésére. A Conficker így hazánk mellett több országban - például Brazíliában, Ukrajnában és az Egyesült Államokban - is listavezető.

A júliusi toplista második helyére az Autorun/Inf fertőzés került, mely gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó kórokozóknak. Az ESET szakértői szerint már nem csupán az USB-kulcsok, de az USB-portba csatlakoztatható mp3-lejátszók is hordozhatják a fertőzést, mely ellen a legegyszerűbben az automatikus futtatási funkció letiltásával védekezhetnének a felhasználók.

Végül a legérdekesebb a lista új szereplője, a Win32/Mebroot.K trójai. Bár a kártevő már közel egy éves ismert, most mégis felkerült a toplista 9. helyére. A trójai amellett, hogy további kártékony kódokat igyekszik letölteni a megfertőzött számítógépre, tönkreteheti a merevlemez partíciós tábláját is, ami azzal jár, hogy nem tudunk hozzáférni az adatainkhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!