MTI

Felmentették a Google-t a brit rágalmazási perben

Nem felelős a Google a keresési találataihoz kapcsolódó rágalmazó anyagokért - hirdette ki ítéletében a brit legfelsőbb bíróság.

A testület illetékes bírája megállapította, hogy a Google internetes keresője nem tekinthető "kiadóvállalatnak" a rágalmazási ügyekre vonatkozó brit jogszabályok értelmében, és ezért nem felelős a weboldalak tartalmáért. A pert a felnőttek távoktatásával foglalkozó Metropolitan International Schools (MIS) indította a keresőmotor tulajdonosaival szemben, mivel találatai között negatív vélemények szerepeltek az intézetről, az ottani oktatásról, a tanárokról, illetve a MIS üzleti etikájáról A Metropolitan a Google mellett még egy internetes fórumot is beperelt negatív kommentárok miatt.

David Eady bíró hétfőn meghozott döntését azzal indokolta, hogy a Google automatikus keresője pusztán átfésüli az internetet, és találatait bármiféle emberi beavatkozás nélkül indexeli és adja ki - olvasható a brit IT Pro online számítástechnikai magazin cikkében (www.itpro.co.uk). A bíró ítéletéhez azt is hozzátette: "a Google nem engedélyezte, vagy írta meg azokat a kommentárokat, amelyek a felhasználók képernyőjén megjelentek. Pusztán keresőmotor funkciója betöltése közben megkönnyítette, hogy rá lehessen lelni az információkra".

Gabriel Stricker, a Google szóvivője elégedetten nyilatkozott a bírósági döntésről, mondván az megerősítette azt a tényt, hogy a keresőmotorok nem felelősek azért a tartalomért, amelyet más honlapokon tesznek közzé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Ennyit a szolasszabadsagrol. Laurion biztos igazat adna a MIS-nek a forumozokkal szemben..