SG.hu

Humanoid robotot fejlesztenek Bécsben

Humanoid robot kifejlesztésén dolgoznak a bécsi Technische Universität munkatársai. Archie igazi társa lehet az embernek.


Archie várhatóan két év múlva állhat az emberek szolgálatába, és nemcsak a munkahelyen, hanem otthon is nagy segítség lehet. Például hoz egy pohár vörösbort a gazdájának, vagy éppen figyelmezteti, hogy az orvos megtiltotta az alkohol fogyasztását, és igyon inkább egy pohár kólát - jéggel vagy anélkül.

A két lábbal, két karral és egy fejjel rendelkező robot körülbelül akkora, mint egy átlagos európai tizennégyéves. Azért az emberre hasonlít, mert így sokkal jobban tud mozogni terepen, mintha kerekei lennének, ráadásul emberformája miatt a gazdája sokkal jobban tud azonosulni vele.

A humanoid robotot a kanadai University of Manitoba kutatóival közösen fejlesztik, és igyekeznek minél több már létező alkatrészt felhasználni, hogy alacsonyan tartsák a költségeit. Nem terveznek például új izületeket, hanem már meglévő megoldásokat alkalmaznak. Így Archie várhatóan 15-20 ezer euróba kerül majd, és sok embernek lehet a társa.

A robot egyébként a grazi RoboCup-on is bemutatkozik, amelyen 44 ország 2.300 kutatójának és diákjának találmányai mérik össze tudásukat. A július 1. és 5. között zajló rendezvény középpontjában idén a focizó és a mentőrobotok állnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ahoy #4
    Kapható p*nával? :)

    Na vulgaritáson kívül, durva lenne ha elterjedne, és 10-20 év múlva beteljesülne az I Robot, vagy a SkyNet :)
  • exatly #3
    Nekem 3 éves koromban volt egy álmom, amiben egy ilyesmi emberformájú cucc volt a bébiszitterem. Kimondhatatlan útálatot éreztem iránta. Ez a tapasztalat nélkül jó ötletnek tartanám, de hogy gyerekfejjel tudom, hogy milyen érzés egy robotra bízva lenni, így abszolút ellenzem, hogy egy családi házban egy tudat nélküli lény járkáljon felalá.
  • sly007 #2
    Meglököm el e esik?
  • Zsolek123 #1
    Na ezzel majd nekiállhatnak 'gitárhírózni'