MTI

Új szoftverrel az időzónaváltás-szindróma ellen

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy szoftvert, amely segíthet leküzdeni az időzónák gyors átlépését követő kellemetlen jelenséget, az úgynevezett jetlaget. Segítségével az érintettek könnyebben és gyorsabban tudnának alkalmazkodni az új időzónához.

A program különböző adatok - például a világosság mértéke, az átugrott időzónák száma - alapján kiszámolja az optimális időbeosztást, így a megszokott ritmusból kieső belső óra a lehető leggyorsabban tud átállni az új időszámításra anélkül, hogy a napirend felborulna. Dennis Dean, a bostoni (USA) Brigham and Women's Hospital munkatársa és kollégái a PLoS Computational Biology című szaklapban számoltak be eredményeikről. Amikor a belső óra és a tényleges idő - különösen a sötétség és a világosság váltakozása - eltér egymástól, a szervezet számos szabályozórendszere megzavarodik. Ennek alvásproblémák, emésztési zavarok, kognitív nehézségek és a viselkedés megváltozása lehet többek között a következménye.

Hatékony "ellenintézkedés" ilyenkor a fényviszonyok tudatos megváltoztatása, különösen az igen világos nappali fényt kibocsátó lámpák alkalmazása. A módszer sikeressége a fény hullámhosszától kezdve annak intenzitásán és hosszán át számos tényezőtől függ, elsősorban pedig az időzítésétől. Szinte lehetetlen azonban általános tanácsokat adni ezzel kapcsolatban - mondják a kutatók. Az új program ezért a belső óra ütemtervének matematikai modelljén alapul. Ezzel viszonylag pontosan lehet szimulálni egy bizonyos megvilágítási terv lehetséges hatását, például a teljesítőképesség alakulására.

A szoftver azonban elsősorban a felhasználó által megadott ütemtervhez alkalmazkodik, például adott munkaidőhöz vagy más rögzített terminusokhoz. Ezeket úgy integrálja a rendszer, hogy a megvilágítási időszakok a lehető legnagyobb haszonnal járjanak, még akkor is, ha a munkát vagy az alvást nem lehet optimálisan a belső órához igazítani. Következő lépésként a kutatók optimalizálni szeretnék jetlag-szoftverjüket, és a fényen kívül más "ellenszerekre" - koffein, rövid szunyókálás, melatonin - is alkalmazni. A termék piacra kerüléséről egyelőre nem nyilatkoztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!