Gyurkity Péter

A fájlmegosztásban segítene az Opera böngésző

Az Opera fejlesztői előálltak az Unite névre keresztelt szolgáltatással, amelynek segítségével könnyen és egyszerűen oszthatunk meg tartalmakat, illetve weboldalakat saját számítógépünkről.

Az Opera Unite elindulását sajtóközleményben jelentette be a cég, magát a lépést pedig a web újraalkotásaként jellemzik az illetékesek. A szolgáltatás révén hagyományos, kliens számítógépünket bizonyos értelemben szerverré alakíthatjuk át, megosztva egymással a különböző tartalmakat és weboldalakat, mindezt azonnali üzenetküldéssel kiegészítve.

A platform egyelőre az Opera Labs oldalán elérhető, ahol a regisztrációt követően, az Opera ID azonosító birtokában próbálhatjuk ki azt. Ezt követően az alábbi funkciók válnak elérhetővé saját számítógépünkön: biztonságos fájlmegosztás a kívánt könyvtárak kijelölésével, saját webszerver felállítása és weboldalaink elérhetővé tétele a világhálón, médialejátszó és nyilvános képtár kialakítása a zenei és képi fájlok megosztásával (a kívánt biztonsági és hozzáférési engedélyek alkalmazásával), illetve azonnali üzenetküldés és jegyzetek megosztása az elérni kívánt felhasználókkal.


A fenti szolgáltatások az interneten is elérhetővé válnak, függetlenül az aktuális IP-címtől, a regisztrációt követően ugyanis egy speciális Opera Unite URL-t kapunk, amelyben a cég és a szolgáltatás neve mellett saját felhasználónevünk és a számítógépnév is szerepelni fog. Ezen a hivatkozáson keresztül lesz elérhető saját számítógépünk háttértára, a megosztásra kijelölt mappák és fájlok, illetve a megfelelően kialakított weboldalak.

A szolgáltatás igénybe vételéhez az Opera 10 speciális változatára van szükség, amely az Opera Labs oldalán elérhető, bár a felhasználók egy része szerint a rivális böngészők is többnyire gond nélkül együttműködnek azzal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #22
    "Biztosan készülni fog például videó streamer is, ha ez meglesz akkor nyugodtan megteheted hogy otthon bekapcsolod a gépet mielőtt elmész barátnődhöz, és ott kezdhetitek is megnézni azt a filmet amit megosztottál."
    na, ez az, aminek az égvilágon semmi értelme.
  • chuky123 #21
    "Persze ez az adsl-es feltöltéssel problémás lehet, de ma már egyáltalán nem ritka az 1Mbps-os feltöltés, és már ezzel is csak 20 perc bufferelésre van szükség egy 700 megás film esetén, ennél jobb nettel pedig azonnal indul a film."
    hát nemtom ez elég körülményes szerintem erre tényleg jobb 1 pendrive.
  • atys2 #20
    Szerintem nagyon jó ötlet!
  • Baldric #19
    Szerintem elég nagy a potenciál ebben az újításban, önmagában is nagyon hasznos ez a pár, eddig elkészült szolgáltatás (pl. suliban hallgathatod az otthoni zenéidet), de hamarosan készül a többi is, és innentől már szinte csak a fantázia szabja meg hogy mennyire lesznek ezek használhatók.
    Biztosan készülni fog például videó streamer is, ha ez meglesz akkor nyugodtan megteheted hogy otthon bekapcsolod a gépet mielőtt elmész barátnődhöz, és ott kezdhetitek is megnézni azt a filmet amit megosztottál.
    Persze ez az adsl-es feltöltéssel problémás lehet, de ma már egyáltalán nem ritka az 1Mbps-os feltöltés, és már ezzel is csak 20 perc bufferelésre van szükség egy 700 megás film esetén, ennél jobb nettel pedig azonnal indul a film.
    Az hogy ez egy beépített webszerver még nem azt jelenti hogy ezen kell a weboldalunkat megosztani (bár elég sok esetet tudok elképzelni mikor ez is jó ötlet), hanem azt hogy képes lehet szinte bármire ami ma megtalálható a neten. Lehet hozzá szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt is készíteni, amiket akár párhuzamosan is használhatnak többen is, vagy éppen apró játékokat mint a sakk, amőba, sőt már van arra is egy kisérleti megoldás hogy operán keresztül távolról irányítsanak bizonyos eszközöket.
    Szóval szerintem nem az alapján kell megitélni amire most képes, hanem azt kell figyelembe venni hogy mi mindenre lesz még jó.
  • SCaine #18
    foglaljanak bármit, hiszen fentvan egy truecrypt

    http://truecrypt.org
  • kvp #17
    File megoszto rendszer eddig is volt az operaban, torrent kliens kepeben. Most csak annyi tortent, hogy a chat kliens melle beraktak egy webszervert is. Ennek annyi ertelme van, hogy ha beszelgetunk nehany emberrel, akkor be lehet dobni egy lokalis url-t, egy egyben lementett weboldalhoz vagy a sajat foto mappankhoz. Ez egyszerubb mint darabonkent feltolteni mindent egy megoszto oldalra vagy csatolva elkuldeni az osszes beszelgetopartnernek. Aztan ha mar mindenki megnezte a bulirol/nyaralasrol/unokakrol/stb. keszult kepeket, akkor kilep a felhasznalo es megszunik a megosztas is. A lenyeg, hogy altalaban csak legalis tartalom kerul fel, csak azoknak akikkel eppen beszelget valaki es csak addig amig az aktualis session tart. Igy nem kerul fel marmadik szemely gepere semmilyen informacio, nem maradnak szanaszet a kepek a neten (es nem koszonnek vissza egy oriasplakaton par ev mulva) es nem perelnek be senkit, mert a cimzetteken kivul nem is latjak masok hogy valaha barmi is torent volna.

    Az opera megoldasa egyebkent a gnutella http alapu megosztasaira emlekeztet, csak elosztott rendszer helyett kozponti szerverrel es keresokulcsok helyett dinamikus dns-el.

    Az opera html kompatibilitasa ugyeben meg remelem, hogy osszeszedik magukat mert tobbnyire en is operat hasznalok. (viszonylag keves opera exploit-ot hasznalo virus vagy trojai van, igy nem igazan tudjak tamadni a gepet es valamiert az opera meg mindig egyszerubb es kenyelmesebb mint az ie vagy a ff)
  • Sir Ny #16
    "Ez az opera-találmány nem szól semmi másról, csak hogy népszerűsítsük az operát."
    te vagy sherlock holmes?
  • Sir Ny #15
    ha jól értem, akkor a cuccosok az én gépemen is fönn vannak, tehát, ha lefoglalják a szerveremet, akkor ugyanúgy megbüntethetnek.
  • SCaine #14
    Nem. Nem egyszerűbb.
    Mert, ha nem tesztel az IFPI-nek, az ACTÁnak, az IFÁnak, a KÖFÁNAK, a gyurcsánykormánynak , a legfelsőbb bíróságnak, a hatóságoknak, a rendőrségnek, a GYUFÁNAK és a többi hasonló semmitevő, f@szverő szervezetnek, akkor kimennek hozzád és :

    - lefoglalják a szervereidet,
    http://www.sg.hu/cikkek/58991/ismet_szervereket_foglalt_le_a_rendorseg

    - letiltják az internet-elérhetőségedet,
    http://www.sg.hu/cikkek/66601/franciaorszag_elfogadtak_a_hadopi_torvenyt

    - beperelnek,

    - három év kötél , egy év felfüggesztve,

    - vagy szimplán te leszel a fő fogás egy cionista lakomán...



    Így viszont se perelni, se tiltani, se blokkolni, se törölni, se foglalni nem tudnak, csak megpukkadni a méregtől... de azt nagyon
  • Griphons #13
    Egyetértek veled.
    Ez az opera-találmány nem szól semmi másról, csak hogy népszerűsítsük az operát. Sajnos ennek a fícsörnek számos hátránya fog jelentkezni hamarosan. Egyrész a mezei felhasználónak rengeteg sávszélességet fog enni minél népszerűbb lesz a megosztott weboldala, vagy anyagai, másrészt a mezei felhasználóknak 10%-a tartja folyamatosan online a gépét, így hamarosan népszerűtlen lesz a unite.
    Ráadásul ma már nem ördöngősség szervert telepíteni a pc-re, így ez a trükk is csak amolyan "az opera megpróbálja újra feltalálni a spanyolviaszt" cucc...