Gyurkity Péter

Bejutott a Kalózpárt az Európa Parlamentbe

A svéd választók az előzetes várakozásokhoz képest is nagyobb arányban szavaztak a szerzői jogok és a szabadalmak rendszerének alapos átdolgozása mellett állást foglaló pártra, így az képviselői helyhez jutott Brüsszelben.

Az internetes beszámolókból kiderül, hogy a skandináv országban egészen pontosan a szavazatok 7,1 százalékát szerezte meg a Kalózpárt, így szinte minden előrejelzéshez képest is jobban szerepeltek első nagyobb megmérettetésükön. Ezzel 1 helyet csíptek el a 18-ból (ez a lisszaboni szerződés ratifikálásakor 2-re, illetve 20-ra módosul majd) - nagy kérdés, hogy mihez kezdenek a lehetőséggel.

Korábban a legtöbb megfigyelő mindössze azt valószínűsítette, hogy minden bizonnyal meglesz az 5 százalékos küszöb, egy részük pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy még ennél is jobb eredményt érhetnek el. A szervezetnek nagyon jól jött a Pirate Bay elleni hadjárat, ezt követően ugyanis egyre többen ismerték meg programjukat és komoly lehetőségként merült fel a kijutás. Ez végül sikerült is, a mostanra pedig mintegy 48 ezer tagot számláló, mindössze egyetlen nagyobb, fontosabb kérdéskörrel foglalkozó párt pedig Brüsszelben is képviselheti azokat, akik a szabad fájlcserélés, a korlátozások, valamint a megfigyelések visszafogása mellett állnak ki.


Rick Falkvinge és Christian Engstrom, a párt vezetői

A párt honlapjának angol nyelvű szekciójában megismerhetjük programjukat, amely a fájlcserélésre, a szerzői jogokra, valamint a szabadalmakra koncentrál. Előbbi esetében a csaknem teljes szabadságot szeretnék elérni, a szerzői jogoknál 5 éves korlátot vezetnének be (arra hivatkozva, hogy valószínűleg senkinek nincs szüksége pénzre 70 évvel a saját halála után), a szabadalmak rendszerét pedig teljes egészében eltörölnék, mivel ez szerintük kifejezetten káros, az elmaradottabb régiókban egyenesen emberéleteket követel (a gyógyszerek levédése, azok beszerzésének bonyolultsága és költségeit miatt).

A megfigyelések helyett a nyílt társadalom megőrzése mellett foglalnak állást, kiemelve, hogy bár a terroristák támadásokat intézhetnek ellene, ám egyedül az egyes kormányok tudják teljes mértékben megsemmisíteni azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #162
    Az ostoros gondolathoz +1... de nyilvánosan természetesen, hogy mindenki lássa. Egyből másképp állnának hozzá a bűnözéshez :)

    #159 Ez nagyon odaver :D Tényleg így kéne mindenhol :D
  • KillerBee #161
    "mert a börtönnek nincs visszataszító ereje (afféle terminátorképző)"

    Ez még hagyján. Sajnos visszatartó ereje sincs.
  • Cleawer #160
    (Csak azért kérdeztem hogy hova valósi vagy ,mert az avval,evvel szerkezetet mifelénk nemhasználják,és általában a fővárosiaktól hallottam,hogy náluk úgy természetes.)
    "Tiszták , értelmesek, rendesek. Nem fogom őket meggyűlölni."
    Oké,elhiszem, csak akikkel én jártam suliba azok mellett gázmaszkkal,vagy nagy levegővel lehetett elmenni.Egy külön osztályba berakták a túlkorosokat ,őket egy külön szintre.De hogy azon az emeleten milyen büdös volt nyitott ablakoknál is...
    mousee : " hogy aki lop, annak igenis kapják le az ujját. Ha megint lop, akkor jöhet a következő. És így tovább :) "
    Szerintem is így lenne értelme,mert a börtönnek nincs visszataszító ereje (afféle terminátorképző). Bár lehet hogy a csonkolás dúrva ,mert akkor mivel fog dolgozni,legalább az ostort bevezetni.
    De az a 3 csapás elémélet szerintem pártfüggetlenül jó ötlet.
  • KillerBee #159
    Az egyik politikus gyilkosát pl. az alábbi szavakkal mentette fel a bíróság:

    "There was one dissenting vote on acquitting you of the charge of political irresponsibility; one of the associate judges felt that the late unmitigated scoundrel, Austin Maverick, ought to have been skinned alive, an inch at a time. You are, however, acquitted of that charge, too."

    Ismét csak nem szó szerinti fordításban:

    "A politikai felelőtlenség vádja alóli felmentő ítélet meghozatalakor az egyik társbíró különvéleménnyel élt. Szerinte az elhunyt Austin Mavericket, ezt a megrögzött gazembert élve kellett volna megnyúzni, centiméterről centiméterre. Azonban a bíróság ennek elmulasztásáért sem szab ki büntetést a vádlottra."
  • KillerBee #158
    A minap olvastam H. Beam Piper könyvét, melynek címe Lone Star Planet. Rövid idézet a könyvből:

    "As I understand it, the laws of New Texas do not extend their ordinary protection to persons engaged in the practice of politics. An act of personal injury against a politician is considered criminal only to the extent that the politician injured has not, by his public acts, deserved the degree of severity with which he has been injured, and the Court of Political Justice is established for the purpose of determining whether or not there has been such an excess of severity in the treatment meted out by the accused to the injured or deceased politician. This gives rise, of course, to some interesting practices; for instance, what is at law a trial of the accused is, in substance, a trial of his victim."

    Magyarul, nem szó szerinti, de értelem szerinti fordításban:

    "Új Texasban a szokásos törvényi védelem nem terjed ki a politikai tevékenységet folytató személyekre. Egy politikus bántalmazása csak olyan mértékben tekinthető bűnnek, amennyire a bántalmazott politikus közéleti cselekedeteivel nem érdemelte ki az adott súlyosságú bántalmazást. A Politikai Igazságszolgáltatás Bírósága annak megállapítására jött létre, vajon a vádlott túlzottan szigorúan bánt-e el a megsérült vagy megölt politikussal. Ez a gyakorlatban érdekes dolgokat eredményez; pl. a vádlott bírósági tárgyalása lényegében az áldozata feletti ítélkezés."

    Aki angolul el szeretné olvasni, annak szívesen elküldöm. Magyarul nekem nincs meg.
  • KillerBee #157
    Na igen, én is ezt írtam a #138-ban.

    Az ötleted nem rossz, ám eleve csak politikusokra kellene alkalmazni. Azok úgyis agyilag alkalmatlanok bármiféle, akár fizikai munkára, de egy átlagember ujjait nem lenne érdemes levágni, mert akkor mivel fogja meg a kapát az átnevelő táborban?
  • mousee #156
    Amúgy meg veszett egyszerű lenne a dolog. Nem kell itt cigányozni meg kisebbségezni, hanem egyszerűen ugyanazt a büntetést kéne kiadni minden embernek, akár etnikumhoz tartozik, akár nem.
    Mert sok esetben ezzel élnek vissza, hogy milyen egy rasszista népség vagyunk, hogy ők menekültek, mi meg üldözzük őket bla-bla. Járjon nekik is mindenből ugyanaz. Ha kiérdemlik, igenis kapják meg a több pénzt (lásd előző kommentemből a leányzó), vagy ha lopnak, akkor ugyanúgy skera a dutyiba.

    Bár azért elgondolkodtató lenne egy kicsit vad ötlet (persze csak fikció...bár segítene :P), hogy aki lop, annak igenis kapják le az ujját. Ha megint lop, akkor jöhet a következő. És így tovább :) Bár kissé groteszk ország lenne... Tömve lenne ujjatlan politikussal és maffiózóval :)
  • tomcsa4 #155
    Ja és még anyit akartam ,hogy ha egy olyan cigány gyerek, aki otthon nem kapja meg a nevelést, az alapvető dolgokat, a bandája fogja nevelni.

    A brancsba verődött cigányoknál ez is probléma. Ott szinte sosincs az alapokat megkapott személyiség.
  • tomcsa4 #154
    Nyugodtan, beszélgessünk (meg a Te kommentjeid normálisak).

    Dunaújvárosi vagyok. Szerencsére, már elnézést. Itt is vannak cigányok ,ahol lakom (város szíve) és van arrébb (kicsit mesze) cigány getto, meg Tesco fele menve is. A getto nem is érdekel, ritkán mozgok arra (havi 1x). Na de akik itt laknak a város szívében. Van egy család, anyu ismeri őket, volt óvodásuk. Velük nincs baj (nagymama nevelte a gyerekeket, a szülők alkoholisták, de nem itt laknak). Na de akik szembe laknak. Kukás cigányok, tehát a legalja a hierarchiában. Havi 1-2x zajosak, van, aki a saját autóját püföli és üvöltözik (nem is normális), de baj eddig nem csináltak.

    Az oké, hogy a fejedben ott legyen az, hogy vannak olyanok. Nem is kell a fejünket a homokba dugni. De én nem fogom ráélezni a gyerekeimet, sem magam. Óvatosnak kell lenni, sajnos ezt a világot éljük.

    De vannak még felnövekvő cigánygyerekek is, akikre azt mondom, hogy értelme szülei vannak és a gyerek is az. Anyu csoportjában négy is. Voltam ott többször is, kedvelnek, én is őket. Értelmesek.

    De van ellenpélda is: egy volt másik óvodása szakmát szerzett, azaz 12 iskolája megvan. Anyu, aki nagyon ritkán ítélkezik ennyit mondott: ezt az értelmes gyereket meg sem érdemli az a rohadt alkoholista kurva (az anyjára gondolt). Vannak ilyenek is.

    Aki nem hiszi, jöjjön le ide, elkísérem az óvodába és beszélgethet velük. Tiszták (ez fontos, volt olyan cigány ovisai is, aki koszos volt, ápolatlan), értelmesek, rendesek. Nem fogom őket meggyűlölni.
  • tomcsa4 #153
    "3) Senki nem mondta hogy neveld ellenük,csak fel kell rá hívni a figyelmét hogya telefonját/pénztárcáját ne lóbálja az orruk előtt,mert nem biztos hogy jó ötlet.Legyen szkeptikus."

    Ez természetes, ebben egyet értek veled. Nem is vitatom ennek ellenkezőjét. De nem mindegy, hogy adjuk elő. És magyar embertől is féltheti a cuccait. Van miért, de ezt Te/Ti is tudjátok.