Gyurkity Péter

Készülőben az iPhone lite?

Több eltérő forrás szerint is készülőben van az iPhone egyszerűbb változata, valamint egy MacBook Mini készülék, amely szintén érintőképernyőt kapna.

A napokban a BusinessWeek írt arról, hogy több eltérő forrás is megemlítette további újdonságok érkezését az Apple környékéről. Elsőként egy könnyebb és lebutított iPhone telefon érkezése merült fel, majd pedig egy egyszerűbb és kisebb MacBook változat megjelenése, amely egyfajta médiapanelként állna a multimédiás élményre vágyók rendelkezésére. A vállalat szokása szerint hallgat, ám az biztos, hogy tárgyaltak a potenciális partnerekkel.

Egészen pontosan két, a fejlesztői részleghez közel álló forrásról van szó, amelyek egy időben jelezték az új termékek várható megjelenését. Az iPhone lite a jelenleg kapható változatnál kisebb és vékonyabb lenne, természetesen kevesebb beépített funkcióval, valamint egy system-on-chip dizájnnal (vagyis minden fontosabb feladatot egyetlen chip végezne), amely egyrészt az Apple számára jelentene komoly megtakarítást, másrészt leegyszerűsítené a tervezési és gyártási folyamatot. Külső elemzők arra számítanak, hogy a készülékkel tekintélyes profitra tehetne szert a cég, amelyhez képest mind az iPhone, mind pedig a BlackBerry Storm nyereségessége eltörpül majd.

A második újonnan bemutatkozó fejlesztés a MacBook Mini lenne, amelynek ötlete egyáltalán nem új, ám megvalósítása mindeddig a folyamatos pletykák ellenére is elmaradt. Ez egy, az Amazon Kindle e-olvasóknál is kisebb, ám azokhoz képest nagyobb érintőképernyővel érkező készülék lenne, amelyről hiányozna a billentyűzet, viszont megoldott lenne a nagy felbontású tartalmak, zenei anyagok és képek lejátszása, megtekintése, emellett pedig a vezetéknélküli elérésen keresztül akár hívásokat is lebonyolíthatnánk. Egy ilyen termék választ adna azon kérdésekre is, hogy Apple miért rendelt olyan sok 10 hüvelykes érintőképernyőt, ám biztosat ezzel kapcsolatban egyelőre senki nem tud mondani.

A lehetséges partnerek között a Verizon szerepel első helyen, amely az elmúlt hetekben valóban tárgyalt az Apple vezetésével. Ezen tárgyalások fő témáját azonban nem ismerjük (bár egyesek szerint az iPhone lite készülékekről esett szó), az Apple ugyanis mindössze annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy elégedett az AT&T-vel kiépített együttműködéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #28
    Hát, öregem, csak ülök és bámulok.
    Főleg az olyan birkákon, mint Narxis, akiknek gondolom a srt is el lehetne adni, ha parfümmel lelocsolnák.
    Merthogy ezek a kis kütyük nem érnek még 50k-t sem, az is biztos.
    Megállt a technika. 10 éve csak tessék-lássék haladás van, hun vannak a régi videotelefonálós álmok (aszem 2000-re ígérték).
    A sok kis birka már annak is örül, ha érintőképernyős a teló, meg van benne gps, pedig ezek alapfunkciók kellene, hogy legyenek, plusz millió más (egészségügyi, biztonsági szolgáltatások).
  • eNMi #27
    pár napja vettem iPhone-t a t-nél. zenére, filmre, kicsit játszani néha, olvasni, stb., és persze telefonálni is lehet vele. 26e párszáz + 10e lebeszélhető biztositék-ba került hirtelen, nomeg 12x6700-ba. havidij is van, az 1700 pénz, ami kb 50 percet jelent. (kevés, böjtölök max) netre ott a wifi, annyira semmi nem fontos, h ne lenne időm keresni 1et! (itthon van, melóban van, a köztes idő max 2óra, asszem azt kibirom) de, ha nagyon kellene, akkor akár holnap válthatok vmilyen netes csomagra. (felfelé lehet havonta, csak le nem) drága volt/lesz?
  • asysoft #26
    Bocs, hogy off-al kezdek, de legújabb 5800 firmwareben (21, pannonos telefonomra szerdán telepítettem FOTA-val) a legtöbb emlegetett hiányoságot javították (végre lehet duplabetűs nevekre keresni (igaz, érdekesen csinálja, 'S' után nem írja ki az 'Sz'-el kezdődő neveket, de ott marad a 'Z'), Naptárban könnyebb kézzel navigálni, jóval gyorsabb a képnézegetés), persze azért még van min javítani bőven.

    Hogy ne csak off legyek: iPhone lite (ha lesz...) mérete szerintem nem fog sokat változni, mivel AppStore miatt felbontásnak maradnia kell (aligha fogja a bevételtől megfosztani magát az Apple). Szerintem éppen ezért olyan feature-őktől fogják megfosztani, amik nem érintik súlyosan az AppStore-al való kompatibilitást, mint BT, GPS, kamera, 3G...
  • qwas #25
    Látsd egyel lejebb. Mindazonáltal hozzá teszem, hogy semmit sem értek a 6 évnél fiatalabb telefonokhoz, de szerintem ennyit nem ér meg egy telefon. Ahol én dolgozom ott ezt 170 euróért adják (O2) plusz 18 hónapos szerződéssel havi 45 eurót fizetsz. Ez gavallérosan számolva is kevesebb mint 300.000 ami sokkal kevesebb (pláne ha euróban nézed tekintettel a minimum négyszer magasabb fizetésekre) de szerintem ennyit sem ér meg. Ott mondjuk hibáztam, hogy mindenkinek van joga beállni a sorba és jó fogyasztóvá vállnia és megvenni amit a divat diktál. Ezzel lehet, hogy lentebbi tanult fórumozótárs a legmenőbb az EMO-sok között de szerintem majd pár év mulva ő is ráébred. Remélhetőleg.
  • qwas #24
    Ezt el is fogadom, hogy nem csak a telefonért fizetsz, de gondolj már bele basszus... majd 410.000 forint két év alatt. Nincs valami hiba az ábrán?
  • qwas #23
    Ehez nincs mit hozzá tennem, de ne szaporodj légy szives...
  • aglaca #22
    Na jó Lássunk már reálisan emberek!
    Előre bocsátom nem Iphone tulaj vagyok hanem Nokia 5800.
    Készülékárak 12 hó hűségnyilatkozattal:
    LG Arena KM900 89970 Ft
    Nokia 5800 76980 Ft
    Nokia E66 89970 Ft
    Nokia E71 89970 Ft
    Nokia E75 99990 Ft
    Samsung PixonM8800 99990 Ft
    Samsung GT-S7350 69990 Ft
    Samsung Omnia I900 99990 Ft
    Sony Ericsson X1 139990 Ft
    BlackBerry 8900 89970 Ft
    BlackBerry 9000 109980 Ft
    MDA Vario III 79980 Ft
    MDA Vario IV 159990 Ft

    Iphone 3G 16GB fehér 12 hó hűség
    Relax250 díjcsomaggal: 83970 Ft
    Relax 500,Ikon 400 díjcsomaggal: 69990 Ft

    A listát végignézve elég sokféle készülékekről van szó. Más gyártó, más oprendszer, különböző minőségűek és tudásúak.
    Érveket lehetne pro és kontra felsorolni, de egy biztos azt nem lehet állítani, hogy az Iphon drágább lenne, vagy hogy másképp fogalmazza jobban lehúznák az embert vele mint más gyártó termékével.
    A díjcsomagnál igaz a Relax 250-et vettem alapul, ami 250 perc beszélgetést tartalmaz és 6250 Ft. Itt leginkább magamból indultam ki, mert ez kb megfelel az én telefonálási szokásaimnak, de szerintem az emberek kb átlag ennyit költelenek telefonálásra havonta (bár lehet, hogy tévedek).
    Technikai elemzésbe nem akarok belemenni, ezért csak a saját Nokia 5800-ról mondanék pár szót a teljesség igénye nélkül:
    Ha telefonkönyvben van 200-300 kontakt akkor a görgetési funkció használhatatlan, ezt tetézi még, hogy a telefonkönyvben a keresési funkció nem ismeri a kettős mássalhangzókat, így pl a Szabó nevekre nem tudsz rákeresni.
    Az érintő képernyő elég gyenge, újjal való navigálás esetén sokszor nehezen érzékel pl naptár funkciónál a napi lapozás funkciót szinte képtelenség eltalálni.
    A fénykép album lassú, és nehezen kezelhető.
    Nem akarok egy telefon tesztet írni ezt már sokan megtették helyettem, csak arra akartam inkább rávilágítani, hogy egyik készülék sem tökéletes.
    Szóval szerintem mindenki olyan készüléket vegyen ami neki tetszik, és ha már fikázni akar valaki valamit azt tegye korrekten, érvekkel alátámasztva, ne csak dobálózva a számokkal, pl.: (elnézést qwas) két év alatt 408000 Ft, de hogy ezért mit ad a szolgáltató, és hogy más tarifákhoz képest ez több vagy kevesebb arról nem esik szó.
  • passatgt #21
    csak azt nem számolod, hogy ebben benne van a telefon, telefonálás, sms, internet
  • passatgt #20
    És igen...én vettem egy iphone-t és nagyon meg vagyok elégedve vele.
  • who am I 7 #19
    csak nem egy hús-vér ájfón tulajt látunk? teljes (un)"intelligencia" bedobással?
    És igen..én vettem egy 5800-át kb 50 ezerért, és nagyon megvagyok elégedve vele :) okosabb!,szebb szvsz (nekem jobban tetszik) és kevesebb mint a fele árban (ájfónt 140-ért láttam).Két problémája van, hogy a szimbi lassabb és nem multitáccs...ami annyira azért nem probléma, legalábbis eddig még nem volt gondom ebből :D