Kruza Richárd

Nikon D5000 bejelentés

A Nikon bejelentette legújabb belépőszintű DSLR gépvázát, melynek a D5000 típuszámot adta. A gép sok korszerű tulajdonsággal rendelkezik.

Az új gép a jól ismert D90 rokona, illetve annak egyszerűsített, és főleg elérhetőbb árú, de szintén nagy tudású változata. A D5000 a nagytestvér 12,3 effektív megapixeles CMOS-képérzékelőjére és az EXPEED képfeldolgozó rendszerre alapszik. A gépben immár a Nikon 11 pontos AF-rendszere van, mely szintén a D90-ből származik, valamint a gyár szerint tartós, nagy teljesítményű záregység került bele.

Természetesen szenzortisztítás is került a gépbe, valamint fejlett képvisszajátszási, szerkesztői és szervezői képességekkel rendelkezik. A gyári kommunikáció szerint a váznak nagyon jó a fogása, valamint újdonságnak számít a csendes mód, és a Nikon GP-1 GPS egység kompatibilitása. A D5000 kompatibilis az AF-I és az AF-S Nikkor objektívek választékával.


A gép talán legfontosabb ismertetőjele a kategóriájában egyedülálló, 2.7 collos, 230 000 pixeles kihajtható kijlező. A 6,86 centiméteres, változtatható szögű LCD minden irányba forgatható, lefelé hajtva pedig önarckép készítésére is alkalmas, annál is inkább, mert élőkép funkció is van az új gépben. 1280 x 720 pixeles HD videókat is lehet készíteni az új géppel. Ilyenkor az objektív cseréjével módosítható az alkalmazott perspektíva, a Képszabályozás beállításával pedig felvételkészítés előtt változtathatóak a videók érzelmi hatásai.


Négy féle kontrasztézrékelős autofókusz is van a gépben, ezek közül is a Témakövető AF módban a gép a mozgó témán tartja az élességet, és követi azt még akkor is, ha átmenetileg elhagyja a kép területét. Az új Nikon hamarosan kapható lesz a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Möci #8
    "a kihajtható kijelző viszont szerintem fölösleges"
    Akkor Te nem nagyon szoktál talajközeli makrót készíteni, vagy tömegben fotózni.
  • aaaaa #7
    Ne hasonlítsd már a 300D-t ehhez. Nem csak azért mert 12 megapixel, de ez egy 5-6 évvel modernebb tervezésű gép. Ugyanazon érzékenység mellett, a nagyobb pixelszám ellenére is sokkal jobb képe lesz, mint a 300D-nek.
  • aaaaa #6
    80-100 ezret a kicsik is el szoktak menni gond nélkül.
  • fourgee #5
    A belépő szint az nem a D60? Lehet hogy nem is Nikont vettem D60 jelzéssel? :)))
    De tényleg, azt hittem hogy a D90 az a középszint alja. Nincs valakinek valami tippje, hogy a belépő szinten mennyit bírnak ezek a gépek? 2 hónapos és már lőttem vele 4500 képet, és szerintem a következő honapban megint ennyi bele fog kerülni.
  • TeDDyRuSh #4
    Szerintem jó dolog a kihajtható kijelző. Elég gáz, mikor tömegben vagy és csak a fejed fölül tudsz képet készíteni. Olyankor jól jön, ha kijelzőről dolgozol.
  • Kovász #3
    Azért vannak időnként helyzetek, mikor az ilyen extra fícsörök jól jönnek. Ártani mindenesetre semmiképp sem ártanak:)
  • Gabe Dearborne #2
    Ahogy vesszük. A CMOS-t elfogadnám, a kihajtható kijelző viszont szerintem fölösleges. Az érzékelő-tisztítást szintén elfogadnám, a videó-funkció viszont nem érdekel. Egyszóval, maradok a Canon EOS 300D-nél.
  • Ferrer #1
    Hmm.. Nyami-nyami?