MTI

"Intelligenssé" válik a keresés a Google-ön

A világ legnépszerűbb internetes keresőlapja, a Google megváltoztatta a keresési technikáját, hogy megértve a szavak közti (szemantikai) kapcsolatot is, még jobban segítsék a felhasználókat.

Arra törekednek, hogy a hosszabb keresőszavak alkalmazásával az emberek tényleg azt kapják, amit keresnek. Mindezt úgy érik el, hogy a szavak jelentését is figyelembe veszik. "Kidolgoztunk egy olyan technológiát, amelynek a segítségével jobban megértjük a keresésekben szerepet játszó kapcsolatokat és az összefüggéseket" - olvasható a Ken Wilder mérnök és Ori Allon, a minőségi keresés kutatócsoportjának technikai vezetője által írt blogbejegyzésben.

Az internetes keresőszolgáltatások hagyományosan azon az eljáráson alapulva működnek, hogy egyszerűen a beírt szóra keresnek rá honlapokon vagy más online adatokban. Egyre növekvő az érdeklődés a szemantikus keresés iránt, amelynek során nemcsak a megegyező szóra keres rá a program, hanem megérti a mondat vagy a szókapcsolat jelentését is.

A kedden működésbe lépett "új" Google 37 nyelven működik. Wilder és Allon példaként említi, hogy a jóslás kártyából orosz szókapcsolat beírása után az eredmények között a tarot-hoz és a jövendöléshez kapcsolódó találatok is megjelennek. Angolul a fizikai alapelvekre való rákeresés eredményeként az ősrobbanás és a kvantummechanika is felbukkan.

A Microsoft is a napokban fejlesztette ki Kumo.com nevű új keresőprogramját abban a reményben, hogy ez népszerűbb lesz, mint az eddigi Live Search, amely a Google és a Yahoo után csak a harmadik helyen áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eredeti0 #3
    Manapság annyi az adat az interneten, hogy csak keresővel érdemes
    megkeresni, ami érdekel.
    Keresni sokféle képen lehet, ezért itt osszuk meg egymással
    tapasztalatainkat és tudásunkat.
    Ezen az oldalon megnézhetitek, hogy én miként keresek és
    használhatjátok, az elkészített kereséseket.

    http://sites.google.com/site/jokereso/

    Kíváncsi vagyok ti milyen jó keresést tudtok készíteni, és ha tetszik,
    az oldalamra helyezem.
    Ennek a módszernek előnyei
    Gyűjtemény készíthető előre elkészített keresésekből, amit lehet
    finomítani.
    A keresés mindig megtalálja, ami frissen kerül az internetre.
    Nem szükséges újból elkészíteni az összetett keresést.
  • Sir Ny #2
    pluszjel?
  • redgreen #1
    Nem tudom, én személy szerint nem szeretem azt, ha egy program, legyen akár az keresőmotor, okosabbnak próbál lenni nálam. Elhiszem, hogy a ragozott alakok keresése, vagy akár a szemantikus keresés a legtöbb embernek jó dolog, de már az eddigi megvalósítással is a hajamat téptem időnként, hogy mit keres a találati listában kivastagítva olyan szó, amit nem is kerestem. Szóval értékelném, ha a Google kikapcsolhatóvá tenné az új funkcióit, ugyanúgy, ahogy sok mást is lehet benne preferenciaként menteni, mielőtt elkopik a pluszjel a billentyűzetemen.