MTI

Előrelépés a szupergyors kvantumtechnológiában

Szupergyors számítógépek alkotóeleme lehet az a molekuláris méretű eszköz, amelyet az Edinburgh-i és Manchesteri Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

A szilíciumchipek helyett használt molekuláris technológia a bonyolult számításokat sokkal gyorsabban tudja elvégezni - olvasható a BBC brit közszolgálati médium hírei között.

A tudósok ezt az áttörést úgy érték el, hogy miniatűr mágneseket molekuláris szintű gépekkel kombinálták, amelyek két helyszín között külső erőhatások bevetése nélkül tudnak közlekedni. Ezek a manőverezhető mágnesek képezik majd a kvantumalapú gépek legapróbb komponenseit. A hagyományos számítógépek az információt bitekben tárolják, amelyek csak egy ún. bináris kód segítségével lehet megjelentetni, vagyis minden információ 0-k és egyesek képében jeleníthetők meg.

A kvantumszámítógépek kvantumalapú bináris kódokat használnak majd (amelyeket kvibitnek is neveznek). Ezek sokkal összetettebbek, és a tárolt információt, nemcsak 0 vagy 1 segítségével képesek megjeleníteni, hanem bármilyen számértékkel. Ennek köszönhetően a kvantumszámítógépek sokkal gyorsabbak lesznek, mint a hagyományos gépek.

"Az igazi kihívást most már csak az jelenti, hogy ezeket a "kvibiteket" egymáshoz rendeljük, és egy olyan gépet készítsünk, amelyik el tudja végezni a számításokat úgy, hogy a kvibitek kommunikálnak egymással" - nyilatkozta David Leigh, az Edinburgh- Egyetem kémiaprofesszora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #8
    Ha még csak azt nem tudná eme zseniális cikk szerzője, hogy kell leírni... Valójában egy kukkot sem ért belőle. De nyilván meg sem próbálta. :P
  • Rotcsa #7
    És miylen igazad van!
    Itt egy szó sincs kvitbitről!

    Bár ez nem saját cikk ahogy látom, hanem egy átvett.
  • Alvarez999 #6
    "Az igazi kihívást most már csak az jelenti, hogy ezeket a "kvibiteket" egymáshoz rendeljük"

    Mi az a kvibit? A qbit vagy qubit kiejtése "kjúbit", tehát még fonetikus átírásnak is rossz.
  • STFU #5
    1vagy 2 eve volt nagy feljatas a d-wave gepe korul, mindenutt azt lehetett olvasni, hogy sikerult is a bemutato, es hogy ebben az evben, mar 120q bites meg 240qbites gepek dobnak piacra. na, most azzal mi van?
  • Tetsuo #4
    na ja.
  • halgatyó #3
    Majd arra is írnak valami túlbonyolított oprendszert, ami úgy belassítja a gépet, hogy alig lesz gyorsabb mint egy mostani 2GHz celeron. Meg majd még a mostaninál is hozzáférhetetlenebb és elmisztifikáltabb lesz az egész, nehogy egyszerűen meg tudd oldani a problémáidat, mert akkor ki venné meg az évente újabb verziójú programokat
  • Lu #2
    Hat jo lenne vegre ha latszata is lenne. Bar jomunkahoz ido(jo sok) kell. De viszot ha mar mukodne, uj verseny indulhatna, ami tenyleg elore haladassal is parosulna nem ugy mint a mostaniak. Vegre az intel is erotetne a 3D-s es az optikai felepitesu CPU-t. Ezeknek lenne mar ertelme.
  • Vorpal #1
    Ezek a hírek mindig feldobják a napomat ... istenkém csak készüljön el már végre, mielőtt az ember tényleg szétb*a az egész világot.