MTI

A TomTom elleni szabadalmi per csak a kezdet?

Valószínűleg a Microsoft szabadalmi persorozatának csak a kezdetét jelenti a holland TomTom nevű, autós navigációs készülékeket gyártó vállalat elleni eljárás a brit ITPro magazin szerint.

A Microsoft azzal vádolta a holland vállalatot, hogy összesen nyolc szabadalmát sértette meg termékeivel. Az ITPro szerint ezzel veszi kezdetét a Microsoft szabadalmi "háborúja", amelynek végső célja valójában a Linux. Bár a Microsoft még konkrétan nem támadta meg a Linuxot jogi úton, ugyanakkor a TomTom elleni perben felmerült, megsértett szabadalmak között kettő olyan is található, amelyet a Linux is használ.

Ez a két amerikai szabadalom - amely a hosszú és rövid fájlnevek kezelésére vonatkozik -, amelyet a Microsoft még a FAT (File Allocation Table - Fájl Allokációs Tábla) rendszer kidolgozásánál védetett le. A FAT tulajdonképpen nem más, mint a régi DOS és Windows 9x (Windows 95, 98 stb.) operációs rendszerek eredeti fájlrendszere. Valójában semmilyen zseniális technikai találmányról vagy innovációról nincs szó, ráadásul a FAT 32 bites változata (FAT32) óta az eredeti rendszer már elavult. A FAT-et napjainkban leginkább digitális rendszerekhez (például: digitális kamerák) vagy SD kártyákhoz használják, mivel együtt tudnak működni a Windowszal.

A FAT-rendszert emellett Linux-alapú felhasználói programok is kezelik, hogy használni lehessen bizonyos Windowsos hálózatokat. A TomTom navigációs program arra használta a FAT-et, hogy adatokat közvetítsen SD-kártyák és más, Linux-alapú navigációs programok között. Steve Ballmer, a Microsoft vezetője a közelmúltban kijelentette: a Linux készítői a "mi szellemi tulajdonunkat" használják, és egész pontosan 235 szabadalmat sértettek meg. Ezért arra lehet számítani, hogy a Microsoft szabadalmi perek sorát indítja majd el, illetve az igazi ellenségének a Linuxot tartja.

Egyedül a Linux jó kapcsolatai révén várható, hogy a redmondi cég mégsem megy nyíltan a Linuxnak. Mivel a Sun Microsystems, az IBM, a HP és az SGI is a Linux nagy támogatói közé tartoznak, ezért a Microsoft megütheti a bokáját, ha nagyon nyíltan támadja a rivális operációs rendszert, ugyanis az említett cégek is birtokolhatnak olyan szabadalmakat, amelyeket maga a Windows "sértett meg" saját működése révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #9
    Hmm, ez már rég nem így van... A linux bevette magát a vállalati szerver piacra és ott igenis van ára.
  • bakagaijin #8
    Igen, anno próbálták a FAT-ot szabvány szintre emelni, nem jött össze. Számomra egyelőre nem világos, hogy az MS miért pont a TomTomot szemelte, kb ugyanennyi joga lett volna mondjuk a Sony-t, a Pentaxot, vagy mondjuk az Asust perelni. Szóval valami van a háttérben, vagy a TomTom elegendően gyenge, és emiatt kiváló precedens-alapnak?

    A linuxosok készültek egy hasonló "bomb" csomaggal ami kifejezetten arra a célra szolgál, hogy az MS-t viszontpereljék linuxos jogok megsértésével. Erre az SCO-bábjáték miatt került sor. Ez egy ilyen játék aminek célja hogy csak a nagyok maradhassanak talpon. A cégek birtokolnak több tízezer bejegyzett szabadalmat, amivel kölcsönösen sakkban tartják egymást, hiszen a legelemibb dolgokat védetik le és mindenki mindent felhasznál.
  • dez #7
    Mondjuk ez a lustaság ára is. Már régesrég át lehetett volna térni pl. valamelyik Linuxos filesystemre, Windows alá meg írni egy drivert hozzá. (Vagy ha driverből nem megoldható a MS alantassága miatt, akkor max. kell egy kis filecopy applikáció. Nem ért meg a gyártóknak készülékenként 10 centet? Nem volt elég erős a verseny! :) )
  • dez #6
    "A FAT-et napjainkban leginkább digitális rendszerekhez (például: digitális kamerák) vagy SD kártyákhoz használják, mivel együtt tudnak működni a Windowszal."
  • gothmog #5
    FAT rendszer használata esetén a "jogdíj", amit a M$ kér mindössze 10 cent...

    egy linux disztró ára az esetek 99,5%-ában 0 cent. akkor a jogdíj hányszoros költség is? ...
  • hottold #4
    Ki nem sz*rja le a FAT-ot???
  • szombi #3
    FAT rendszer használata esetén a "jogdíj", amit a M$ kér mindössze 10 cent...

    Egy navigációs készülék ára ennek több mint 30000-szerese!
  • Piel #2
    Még egy szeletet akarnak kiharapni abból a tortából. Remélem torkukon akad!
  • ozric #1
    Pár gondolattal kiegészíteném a cikket:
    - Magyarországon (és az EU tagországokban) nem érvényesek a "szoftver szabadalmak"
    - a Microsoft alkalmazottakon kívül senki sem tudja mi az a 235 szabadalom, lehet akár kacsa is
    - az MS már elindított egy nagy szabadalmi hadjáratot az SCO Group segítségével ami csúnyán csődöt mondott
    - sokan gondolják úgy, hogy a szabadalmak lehetnek nagyon hasznosak is, de rettentően káros, innovációt és a további fejlődést rombló eszközök is (pl. ha a gőzgépek most is szabadalmaztatva lennének - ilyen kategória például a Microsoft dupla klikk és a cikkben említett FAT szabadalma)
    - ha egy (amerikai) bíroság megtiltja a Linux forgalmazását és használatát, akkor csak az USA, Japán és Ausztrália (SW patent országok) határin belül van hatása, a többi ország hatalmas előnyhöz jutna (értsd: nem rossz a Windows, de orbitális baromság az a nézet, hogy mindig mindenhova minden esetben tökéletes választás a Windows és soha semmilyen körülmény között senkinek sem lehet egy esetben sem jobb választás egy nyílt forrású OS, pl. Linux)
    - egy hatalmas SW patent war évekre befékezné a nagy amerikai SW multikat, nincs olyan szoftver ami ne sértene meg egy más cég SW szabadalmát a pár millióbol
    - egy esetleges Linux tilalom vagy extra licenc díj közvetve romba döntene nagyon sok projektet ahol a Linuxot előszeretettel használják (pl. GPS, set-top-box, mobil, szerverek, szuperzámítógépek, beágyazott rendszerek, ...)
    - a Microsoft most is busásan nyereséges és domináns az IT piacokon, nincs számottevő racionális gazdasági kára amit a szabadalmai esetleges megsértése esetén elszenvedne