MTI

Szavazás a világ hét természeti csodájáról

A Grand Canyon, a Mount Everest és Loch Ness szerepel egyebek közt a világ hét természeti csodája címre esélyes helyszínek között - jelentették be szerdán a szervezők. A jelöltek listájára összesen 222 ország 261 természeti képződménye került fel.

A svájci székhelyű nonprofit szervezet 2007-ben kezdte a munkát, s azóta internetes szavazás segítségével 441 helyszínt gyűjtött össze, elsősorban hegycsúcsokat és tavakat. Ezt követően az alapítvány minden országból kiválasztotta azt a helyszínt, amelyre a legtöbb voks érkezett, így állították össze a 222-es listát. Ez kiegészült olyan természeti képződményekkel, amelyeket két ország "birtokol", így például az Egyesült Államok és Kanada határán lévő Niagara-vízeséssel.

A 261 jelöltből kerül ki az internetes szavazás során a 77 "középdöntős". A szervezők reményei szerint a voksolásban legalább egymilliárd szavazó vesz majd rész, akik július 7-ig nyilváníthatnak véleményt. A voksolóknak regisztrálniuk kell magukat, megakadályozandó, hogy valaki kétszer szavazzon. Federico Mayor, az UNESCO volt főigazgatójával az élen zsűri választja ki júliusban a döntősök 21-es listáját. A világ hét természeti csodáját a szavazás következő körében választják ki 2011-ig - ezúttal a világhálón, telefonon és faxon is lehet majd voksolni.

Másfél éve választották ki a világ hét csodáját. A szavazás során, amelyben 100 millióan vettek részt, a gízai piramisok, a római Colosseum, a kínai Nagy Fal, az indiai Tadzs Mahal, a jordániai Petra, a Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiróban, a perui Machu Picchu, valamint a mexikói Chichén Itzá bizonyult a legnépszerűbbnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • npityusk #1
    EZ SZÉP ÉS JÓ DE ESETLEG EGY LINKET BE LEHETETT VOLNA DOBNI :D