Napi Online

Megtizedeli a létszámot a Sony

Akár 16 ezer dolgozójától is megválhat a Sony, ha végrehajtja ma bejelentett válságkezelő programját, amelynek keretében visszafogja beruházásait, bizonyos termelési folyamatokat kiszervez, a nem nyereséges tevékenységekből pedig kivonul 2010 márciusáig - azzal a céllal, hogy megspórolhasson évente több mint 100 milliárd jent ((1,1 milliárd dollár).

Mindez azzal jár, hogy nyolcezer állandó Sony-dolgozó és ugyanennyi ideiglenes alkalmazott veszíti el munkahelyét - közölte a japán vállalat -, ezzel 10 százalékkal csökken az összlétszám. A drasztikus intézkedésekre a vártnál sokkal nagyobb mértékű gazdasági válság miatt kényszerül rá a vállalat - idézte a Bloomberg Howard Stringert, a Sony vezérigazgatóját. Az Egyesült Államokból importált menedzsernek van már gyakorlata a lefaragásban: 2005-ben, amikor a világ második legnagyobb szórakoztató elektronikai gyártója több mint egy évtized után először zárta az évét veszteséggel, tízezer dolgozó elbocsátására szánta rá magát.

A Sony jelenleg 57 gyártóegységet működtet, ezt a következő üzleti évben 10 százalékkal csökkentik: két külföldi üzemet teljesen megszüntetnek (az egyiket Franciaországban), emellett elhalasztják az lcd-tévéket összeszerelő nyitrai üzemükben tervezett szlovákiai fejlesztéseket. A japán cég nemrég még azt közölte, hogy évi 3 millióról 5 millióra kívánja növelni az április óta működő üzem kapacitását (Napi, 2008. augusztus 4.). Pozsonyi tudósítónk információja szerint a nyitrai Sony már megvált 500 idényjellegű alkalmazottjától, és további 300-at akar elbocsátani (utóbbi számot a cég nem kívánta megerősíteni).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!