Gyurkity Péter

Obama: internetes forradalom a politikában

Barack Obama megválasztása nemcsak bőrszínben, hanem a technológia kezelésében is nagy változást jelent az USA politikai történetében: új megközelítéssel, az adott eszközök megfelelő kihasználásával aratott sikert a szenátor csapata.

A januárban hivatalba lépő új amerikai elnök a szakértők szerint is óriási sikert aratott, amelyet többek között az internet, a világhálóra fellépő állampolgárok megszólításával, a támogatók aktív online keresésével ért el. Első alkalommal alapozták jelentős mértékben a választási stratégiát az új technológiákra, mégpedig oly módon, amely a következő négy évre nézve is bizakodással tölti el mind a szakértőket, mind pedig a választókat a tengerentúlon.

Az New Democrat Network oldalán kitűnő példákat találunk a megváltozott gondolkodásra, legalábbis ami az internet, valamint az egyéb új platformok felhasználását illeti. Ők maguk nyolc pontban gyűjtötték össze a hasznosnak ítélt tudnivalókat, amelyek között a mobil eszközöket, az online videózást, a közösségi hálózatokat, az online hirdetéseket, valamint a blogokat, vagyis az internetes naplókat is megtaláljuk. A külső források kiemelik, hogy Obama stábja kitűnő módon használta ki az online portálokban, így például a YouTube-ban rejlő lehetőségeket, számos fiatal internetezőt szólítva meg. Ezzel nyilván szavazatokat nyertek, ám azt sem felejthetjük el, hogy tehetősebb támogatókra is szert tettek, hiszen az IT-vállalatok vezetőinek egy része (így például Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója) is a fekete szenátor mellett álltak ki.

Ami a jövőt illeti, egyes elemzők arra számítanak, hogy Obama az internet felhasználásával éri el majd nagyjából ugyanazt a hatást, amit Franklin D. Roosevelt annak idején a rádióval valósított meg. A harmincas és negyvenes években négyszer megválasztott (akkor még volt erre lehetőség) néhai elnök többek között híres beszélgetéseivel érte el többszöri újraválasztását, részletesen kifejtve a New Deal program fontosabb elemeit, az intézkedések okait és az új hírek jelentőségét.

Az új elnök most a világhálón szólíthatja meg az amerikaiakat, ám könnyen előfordulhat, hogy az interneten keresztül számos egyéb nyelvre is lefordítják majd az üzeneteket, kifejezetten egyéb országok lakosságának szánva azokat - az indok egyszerű: az USA elnöke nem pusztán egy ország vezetője.

A megválasztott elnök már most keresi technológiai igazgatóját, akinek feladata lesz majd biztosítani, hogy minden kormányszerv megfelelő informatikai infrastruktúrával működjön, kellően kihasználva az abban rejlő előnyöket, legyen szó új eljárásokról vagy szolgáltatásokról. Az Irak és Afganisztán miatt a figyelmét eddig megosztó politika ismét jobban koncentrálhat a belföldi problémákra, így például az egészségügyi adatok elektronikus tárolásának, a szerzői jogok, a szabad kereskedelem, valamint a semleges internet kérdésére.

Utóbbi esetében minden bizonnyal megvárják a szövetségi fellebbviteli bíróság döntését, a Comcast ugyanis nem hagyta magát és kijelentette, hogy a Szövetségi Kommunikációs Bizottságnak nem áll jogában kierőszakolni a semleges netre vonatkozó előírásokat - ennek elmaradása révén a többletdíjat fizető cégek és magánügyfelek gyorsabb eléréshez juthatnak, aminek nyilván sokan nem örülnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tower Guard #64
    Ja tényleg :D Szegények, nekik a legrosszabb ...
  • Sanyix #63
    Az a 80% az 98%....
  • Tetsuo #62
    A genetikanal fontosabb h milyen kulturaban nosz fel, mit vallassz magadenak. Kb ugy mint ahogy 1 gyermeknek is fontosabb h ki nevelte fel, mint ki a ver szerinti parent. 1ebkent ha utananezel, rajossz h nem a polakokhoz hasonlitunk leginkabb genetikailag, hanem egy olyan nepcsoporthoz, aki ranezesre elegge kulonbozik tolunk. (Csak ugy erdekessegkent: mikor megerett a genetika, arra h nepek rokonsagat kimutasa, hirtelen nem lett erdekes az effajta kutatas.)

    Masik: Ha zsido lennek izig-verig, akkor is hanyingerem lenne attol h vannak olyan erdekcsoportok, akik kizsakmanyoljak a fel vilagot, akik plusz milliardokert siman kirobbantanak Szudanban torzsi haborukat, v fenntartatnak diktaturakat h stabil legyen az olajkitermeles..
  • Tetsuo #61
    LOL szerinted Ámerikaban kik a leggazdagabbak? Kik a multinacionalis cegek tulajdonosai? Szerinted ok nincsenek rahatasal a kormanyra, ha az a citizenektol gyujti a $100-t? Meg lehet oket kerulni?? Szerintem nem, es szerintem Obama minden lepese meg van tervezve, o 1 tipikus babu, aki szepen tud mosolyogni es beszelni, raadasul hatranyos helyzetu.
    A vilag bankhalozatai, akik 1mast virtualis penzekkel fedezik, ugy tancoltatjak az aktualis kormanyt ahogy akarjak..
    A Kuruc.info meg moszados hehe ezt mar hallottam.. tenyleg ugy gondolod h konkretan a Moszadnak erdekeben all ilyen faszsag? Meg hogy a magyar jobboldal szimpatizal Obamaval.. tenyleg ez a nagy problemaja Izraelnek?? LOL
    Obama beszede korrekt volt persze, pl akkor mikor az irani nuklearis fegyverek turhetetlensegerol beszelt Izraelben, ahol alig varjak h megszorjak Irant atommal..
  • vajon kiki #60
    van nekik éppen elég bajuk az arabok, az antiszemétisták, a teljes kártalanítás, ne báncsd már "szegényt" !
  • vajon kiki #59
    köszönöm a felvilágosítást , de elárulom neked még azt is hogy nagyapám dachauban halt meg...

    leesett az őrtoronyból...

  • Tower Guard #58
    Na ebben neked is igazat adok. :)
  • Tower Guard #57
    Ez így igaz.
  • bvalek2 #56
    A lobbi McCain mellett állt, az öreg igénybe vette az állami támogatást is, és minden jelölt aki ezt teszi, nem költhet egy adott összegnél többet a kampányban. Szóval nem pénze nem volt, hanem törvényi okokból állt le a pénzköltéssel. Az elején siettek igénybe venni a könnyű pénzt, arra nem gondoltak hogy Obama lekörözi őket, ennyire arrogánsak voltak, lebecsülték az ellenfelet csak mert fekete.

    Az olajlobbi régóta republikánus párti, ez most is így volt, Obama viszont sokkal erősebb szövetségest talált az internetes cégekben, nem véletlenül csücsül ott Obama tanácsadói között a Google vezetője. Pontosan tudják, mivel lehet elérni az embereket, és rávenni őket hogy adakozzanak. Végül is Barack mögött is vannak erős emberek: az IT-lobbi.

    A kampánypénzeket Magyarországon is pontosan vezetik, a maszatolás inkább azzal szokott lenni, hogy mit tekintsünk annak? Amerikában ez úgy néz ki, hogy mivel egy párt nem költhet többet egy összegnél ha állami támogatást vett fel, alapítványok, nonprofit szervezetek kampányolnak nekik. Szóval X olajcég a republikánusok helyett a veteránok McCain reklámját finanszírozza, ami nyilvánvaló csalás, mégis törvényes. Erre írtam azt, hogy Obama nem szorult rá ilyesmire, mert az internetes adakozásokból dőlt a lé, és nem korlátozta semmi az elköltésében.

    Ami a kurucinfót illeti, leírom ide mert közérdekű. Csak figyeld meg, amikor valami történik a világban, és a kuruc elkezdi feltüzelni a B-középet, az események kinek kedveznek? Rendszerint az ATV megélhetési rettegőinek, és a behülyített szerencsétlenek, akik bámulják a retekklubot, majd rohannak fletóhoz hogy védje meg őket. Az is gyanús, hogy az egyedüli esélyes Fideszre jobban köpködnek, mint az országot szétverő kormányra, nem de bár?

    Mégis mit gondolsz, miért kaptak ekkora ingyenreklámot magától a miniszterelnöktől, aztán mégsem szüntették meg? A Demokrata szerkesztőségét és munkatársait tényleg meg akarták (fizikailag) szüntetni, no azt nem verték nagy dobra... aztán a grúziai események idején hogy hogy nem egy oldalra került az MSZP és a kurucinfó az események értékelésében. Erre mondta Kövér László, hogy összejött mi összetartozik...

    Mellesleg Obama nem arab származású. És azért Izraelen keresztül vezet az út a fehér házba, mert a közel-keleten olaj van, és Izrael az egyik amerikai csatlós, amelyik a katonai hatalmával biztosítja az üzlet zavartalanságát. Rajtuk kívül az öbölmenti szövetséges országokat is állig felfegyverezték az amerikaiak. Mellesleg Obama 200000 ember előtt tartott beszédet Berlinben, a többi szövetségest is meglátogatta. Hozzánk azért nem jött, mert mi az oroszokkal barátkozunk. Érdekes módon a kurucinfó csak egész halkan pánikol ez miatt...
  • uniu #55
    Lehet, hogy 1%-ban meg afró-amerikai... de azért ne kezdj el fekázni, jó ?:)
    Amúgy a zsidóság most faj vagy vallás ? Mert sztem egy vallás. Idén Egyiptomban alkalmam volt jól megfigyelni az arabokat és azt kell, hogy mondjam nagyon hasonlóak a zsidósággal.(Sőt a mostani Izrael egy időben Egyiptomhoz tartozott)Szal ha nem a Talmudod olvasgatnák hanem a Koránt akkor máris arabok lennének.

    Tower: Igen sok cigó van a börtönökben és tévedés az, hogy szeretnék a rendőrök őket. Az hogy mi jön le a médiában az más kérdés. Van egy olyan érzésem, hogy direkt szítják cigókat ellenünk és via versus. Hogy ez mi a bánatért jó nem tudom, talán a megosztás miatt ?? Ha a mostani szlovák-magyar ellentétet nézzük, nem lepődnék meg ha a háttérben a magyar titkoszolgálat húzódna meg. Milyen jó is Gyurcsánynak a jobboldalt összemosni a szélsőjobbal innen pedig meg már egy lépés a nacionalista szó. Amely mint tudjuk nagyon csúnya és ezekből sok van Szlovákiában. Igaz, hogy gazdaságilag össze sem hasonlíthatóak velünk már és euróval fognak fizetni 2009-ben de ez nem fontos... valamiért rájuk lehet húzni a vizes lepedőt és elterelni a figyelmet Mo.-ról + lejáratni a jobboldalt.