Gyurkity Péter

Forgatható érintőképernyőt kap az új Classmate PC

Az Intel iskolákba szánt megoldását gyártó Quanta várhatóan jövő év elején kezdi meg az új sorozat leszállítását. Brit szakértők az ARM chipek felhasználását várják a netbook szegmensben, az MSI pedig jó eredményre számít a Wind családnál.

Tajvani források számoltak be arról, hogy a tervek szerint a Quanta 2009 első negyedévében kezdi majd meg a következő generációs Classmate PC-k leszállítását. Ezek a gépek több szempontból is előrelépést jelentenek majd a most elérhető példányokhoz képest, így például érintőképernyővel jelennek meg, amely ráadásként forgatható lesz. A most gyártott példányokat sem száműzik azonban a színpadról, azokat az ECS készíti a továbbiakban.

Az új generáció prototípusait már áprilisban, az Intel Developer Forum alatt bemutatták. A készülékek eszerint 7 vagy 9 hüvelykes kijelzőt kapnak, amelyet a cég saját Atom processzora, illetve 512 MB DDR2 memória és egy 30 GB-os PATA-merevlemez egészít majd ki. Nagy újdonságot itt hiába keresünk, a technikai specifikáció elég vérszegénynek tűnik - nem is ez a cél, hanem a költségek minimalizálása, valamint a forgalom fellendítése. Utóbbira jó esély mutatkozik, hiszen míg tavaly alig 100 ezer példányt szállítottak csak le a készülékekből, idén már 500 ezer felett lesz majd az összesített éves eredmény, a következő generáció esetében pedig 2 millió példányról beszélnek.

A ZDNet eközben brit szakértőket szólaltatott meg a netbook szegmens várható alakulásával kapcsolatban. Elhangzott, hogy a közeljövőben több gyártó is az ARM friss fejlesztései mellett dönthet, vagyis az Atom és egyéb megszokott chipek helyett Cortex-A8 és Cortex-A9 processzorok bukkanhatnak fel az egyes gyártók gépeiben. A cég hivatalos licenclistáján olyan nevek szerepelnek, mint a Samsung, az STMicroelectronics, a Texas Instruments (TI), a Broadcom, a Matsushita (Panasonic), a Freescale, illetve a NEC, az Nvidia, valamint a Toshiba - nem elhanyagolható névsor, ezek közül nyilván több is tervezi a netbook variánsok piacra dobását. Utóbbiak megjelenése persze azt jelentené, hogy az ARM közvetlen versenybe kerül az Intellel, hiszen fejlesztéseik egymás ellen indulnak majd a netbook kategóriában.

Az MSI ezalatt dörzsölgetheti tenyerét, hiszen idei eredménye valószínűleg meghaladja majd a várakozásokat. A Wind család meglehetősen jól szerepelt a piacon, a 10 hüvelykes készülékekből 600-700 ezer példány kelhet el az év végéig. Az igazi fellendülés az utolsó negyedévben, vagyis most várható, hagyományos noteszgépeikből pedig 800 ezer és 1 millió között adnak majd el világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!