Gyurkity Péter

Megbüntethetik a YouTube feltöltőit

A Nexicon cég a jövőben a YouTube gyűjteményét is átvizsgálhatja illegális másolatok után kutatva. Megoldásukkal bírósági per helyett amnesztiát ajánlanak a megosztóknak - némi pénzmagért cserében.

A megállapodás nem új hír, hiszen már 11-én bejelentették, érdekes módon azonban ez nem kapott nagy visszhangot az internetes médiában, inkább csak a fájlcserélők körében okozott némi felzúdulást. Nem is csoda, hiszen a cég megoldása egyet jelent a YouTube-ra és a hasonló videómegosztó oldalakra feltöltők felelősségre vonásával, amennyiben kalózmásolatra utaló jeleket találnak.

A cég - a filmstúdiókat képviselő MPAA, valamint a zenekiadók jogait védő RIAA irányvonalához feltűnően hasonló módon - hajlik a megegyezésre a rajtakapott feltöltőkkel, megosztókkal. Bírósági per indítása helyett hajlandóak szemet hunyni az események felett, ezt azonban csak akkor teszik meg, ha a felhasználó eleget tesz kérésüknek, és befizeti az általuk megszabott, kompenzációként tálalt összeget. Az amnesztiát tehát pénzzel válthatják meg a jogvédett tartalmakat engedély nélkül megosztó internetezők, amit a kritikusok egyöntetűen kizsigerelésnek, pénzbehajtásnak minősítenek. A Nexicon szerint inkább a felesleges hűhó megspórolásáról van szó, amelynek révén az előadók is jól járnak, hiszen nagyobb részt kapnak, mint a legalábbis szolgáltatások, így például az iTunes esetében.

A cég által MARC néven jelzett megoldás tehát a jövőben a YouTube oldalára is kiterjed majd, a friss hírek szerint azonban az itt rajtakapott felhasználók adatait nem veheti át a rendszer. Ez azonban csak egyetlen lépés a hasonló intézkedések hosszú sorában, a tervek között ugyanis szerepel a fájlcserélő hálózatok, így a BitTorrent, a Kazaa, a BearShare és egyéb hasonló platformok bevonása, ezzel egy időben pedig bizonyos IRC, FTP és USENet szervereket is vizsgálat alá vesznek - arról nem szól a fáma, hogy a központosítást nélkülöző p2p-hálózatokon milyen módszerekkel nézelődnének kalózmásolatok után.

A tengerentúlon már-már megszokott DMCA-figyelmeztetések helyett tehát befizetésre felszólító üzenetek landolhatnak hamarosan a felhasználók levelesládájában, a tartalmak megosztása pedig hamar költségessé válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bigjoe #25
  Egyre kevésbé élek szívesen ebben a világan.. Ahol ennyi az idióta.. Menjen el dolgozni a sok jogvédő barom egy rendes munkahelyre vagy alkosson..
  A NAGY testvér ott van mindenhol..
 • vajon kiki #24
  Baromi egyszerű a megoldás, anonim böngészőkről kell feltölteni a jogvédett, illegális anyagokat és sem a szolgáltatónk , se a youtube nem fogja megtudni SOHA, hogy ki töltötte fel valójában.

  Kapcsolódó linkek:

  xerobank.com
  OperaTor
 • HöfEE #23
  Jogos! Igazad van!
 • m minnifield #22
  a kutyájáról és a szomszédokról se feledkezzünk meg.leginkább azt az ötletet támogatnám, hogy mindenki otthon ülljön, fején az agygéppel, és az aktuális ország aktuális vezére töltse az agyába a vezérelveket.
 • Adenoma #21
  de most minek fenyegetni, mikor le is lőheted szegény feltöltőt? ennyire ne alacsonyodjunk már le! lelőni, kiirtani a még meg sem született gyermekeit, unokáit, és az unokái unokáit is.
 • npityusk #20
  szerintem meg az a sok éhenkórász pióca keverékeknél meg kellene vizsgálni a Pc jüket hogy mennyiILLEgális szar van rajtuk aztán mind börtönbe:D
  NEKÜNKJó mert nem lesznek:D
  Nekik jó mert győzött az igazság
  Az államnak is jó mert pénzt kap:D
 • butuska66 #19
  Ellenőrzik de még nincs hivatalos álláspont ezügyben mint az "illegális" videóknál. Egy-egy politikai tartalmú videót leszednek de nincs ezügyben nyílt állásfoglalás
 • HöfEE #18
  Már így is ellenőrzik őket, úgyhogy erre nem kell várnod.
 • Harry Seldon #17
  Igen, egyetértek, rossz nézni azt a sok mélyen ostoba gyurcsánybuzit, igaz? :)
 • butuska66 #16
  Ezek után kiváncsian várom mikor fogják a youtube ellenőrzést teljesen kiterjeszteni a politikai tartalmu videókra is