MTI

Egy EP-képviselő európai távközlési testületet szeretne

távközlési testület létrejöttét szorgalmazta Herczog Edit szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő az EP keddi brüsszeli ülésén.

Szerinte az intézmény átláthatóbbá tenné a távközlési cégek számlázását, megoldást kínálna a szélessávú internet könnyebb és olcsóbb hozzáférhetőségére, illetve az európai szabályozás egységesítésével gátat szabna a roaming-visszaéléseknek. A képviselő a hazai tapasztalatok alapján kezdeményezte a testület felállítását, egyszerűsítve így a nemzeti szabályozó hatóságok együttműködését. Elképzelései szerint az intézmény közösségi finanszírozásból jönne létre - ami az EU kisebb tagállamainak kedvezne -, működése által pedig az Európai Unió egész területén következetes szabályozói megközelítés alakulna ki a tisztességes verseny és a fogyasztók védelmében.

Herczog Edit példaként említette az európai fogyasztók szélessávú internet-hozzáférhetőségének problémáját: az évről évre növekvő igények biztosítása érdekében a döntéshozóknak minél megfelelőbb befektetési környezetet kell teremteniük az unióban és a tagállamokban. Az új generációs hozzáférési hálózatok költségének kétharmadát a kiépítés összege teszi ki: van lehetőség a költségek csökkentésére, amennyiben a piaci szereplők tisztességesen osztják azt meg egymás között.

Az EP-képviselő üdvözölte az Európai Uniónak a kommunikációs ágazatban elért sikereit, ám bírálta annak fogyasztóvédelmi visszásságait: a tagállamok között továbbra is tapasztalhatók határokon átnyúló problémák és egyenlőtlenségek a szélessávú hozzáférés, a digitalizálás és a szolgáltatások tekintetében. "Ha valóban egy közös piac létrejöttét akarjuk garantálni", akkor ezeket szerinte meg kell oldani. "A fogyasztók védelme arra ösztönözzön bennünket, amerre a roaming, a számlázás, a sárga csekkek esete is mutatott, hogy fel kell lépni a szolgáltatók diszkriminációjával szemben egyes fogyasztói csoportok esetében" - mondta.

Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő a távközlési szabályozási csomag vitájában arról beszélt, hogy "a telekommunikációs forradalom nem csupán technológiai, hanem szociális és kulturális folyamat is; ügyelnünk kell, hogy az új média megjelenése kulturális örökségünk szolgálatát is ellássa". Hangsúlyozta, hogy mindenki számára biztosítani kell az új távközlési eszközökhöz való hozzáférés jogát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!