Gyurkity Péter

19 órát ígér új laptopjainál a Dell

A Dell bemutatta új Latitude sorozatát, amelynek tagjai állításuk szerint minden eddiginél hosszabb ideig tudnak operálni hálózati feszültség nélkül. A cég magabiztos, a külső elemzők számolgatnak.

A gyártó tegnap tartotta hagyományos és online sajtótájékoztatóját, amelynek keretében ismertették az új Latitude sorozat példányait az UMPC változattól kezdve az üzleti megoldásokon át az asztali erőgépekig. Igencsak nagy hangsúlyt helyeztek a jelentős mértékben megnövelt működési időre, amire az ismertető szerint az átdolgozott, tökéletesített akkumulátoroknak köszönhetően gyúrhattak rá. A hivatalos adatokat azonban sokan nem veszik készpénznek, így maguk járnak utána a kérdésnek.

A cég állítása szerint folyamatos működés közben az akkumulátor üzemideje elérheti a 10 órát, ez pedig kisebb megszakításokkal, üresjáratokkal egyes típusok esetében akár 19 órára is növekedhet. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha a közleményben is idézett összeállítást használjuk, igyekezvén lefaragni a fogyasztási adatokat, megszabadulva az energiaéhes komponensektől. A példaként kiragadott készülék például az e6400, amely méretes 9 cellás akkumulátort kapott, az integrált (vagyis meglehetősen gyengécske) grafikus vezérlőt pedig SSD-meghajtó egészítette ki. Még így is szép a végső adat, már amennyiben ez a mindennapos használat során is helytállónak bizonyul.


A Dell Latitude E termékcsalád

A Dell azt is közölte, hogy a vásárlók körében végzett felmérésük milyen eredménnyel zárult. Ez alapján a felhasználók 4 fontos területen várnak előrelépést tőlük és általában a noteszgépek gyártóitól. Az első helyen a megnövelt akkumulátor üzemidő szerepel, amelyet a fentiek szerint sikerült elérni. A második a biztonság fokozása, különösen az adatlopások elkerülése végett. A harmadik helyen végzett a dizájnnal kapcsolatos kívánságok összessége, amelyek között olyan apróságokat találunk, mint a billentyűzet háttérvilágítása, valamint opcionálisan választható Samsung SSD-k minden modellhez). Utolsóként pedig a könnyebb távoli elérés szerepel a listán, elsősorban az IT adminok számára.

Külső elemzők azért igyekeznek utánajárni a pontos adatoknak, azt jósolgatva, hogy az egyes típusok mennyit is bírnak majd. Egy érdekes összeállítást olvashatunk az alábbi oldalon, ennek szerzője például azt fejtegeti, hogy az ultra alacsony feszültségen futó Core 2 processzort használó e4200 valamilyen oknál fogva csak kisebb, 4, illetve 6 cellás akksit kapott. A HP által korábban piacra dobott 2710p hasonló mutatókkal 5,5 órát nyújt, ez valószínűleg hasonló lesz itt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #9
    Húúú de remek... nincs benne semmilyen optikai meghajtó. PFFFF.
    Ja és a 19 óra az 12 cellás akksival van... na még egy pfff.
  • xuldar #8
    De olvastam. Az észrevételem arra vonatkozott, hogy annak ellenére, hogy plusz energiaigényű fícsöröket tesznek bele, és akkor megadnak ilyen kamu 19 órás készenléti időket. Hacsak nem találtak fel valamilyen extra erős akkut, vagy minimum nem felezték le az alkatrészek energiaigényét (márpedig nem felezték le), akkor miért kell hazudni? Ha megveszi a júzer, egyből látni fogja, hogy a 19 órának a felét sem bírja. Tisztára, mint a mobiltelefonoknál. A készenléti időt bekapcsolva, de kb. kártya nélkül (hogy ne keressen hálózatot), végig készenléti módban mérik, a gyakorlatban a negyedét se bírják. Na ez a fajta marketing a szánalmas.
  • Xmas76 #7
    Azt hiszem, nem olvastál figyelmesen. A fogyasztói/felhasználói szegmens igényei közt említették ezeket. A felhasználók pedig mindig is ellentmondásosak voltak.
  • Sir Quno Jedi #6
    Háak a windowsba kéne tenni egy service-t ami jeleket küld valamék porton egy pokolgépnek, amit a dell központi irodaháza alá kell tenni. Ha leáll a laptop/windows/service máris BUMM! Ha kibírja a 19 órát, a bomba automatice hatástalanítja magát. Ez szvsz. egy jó teszt lenne... :D
  • Alwares #5
    Húúú egy ilyen de jó lenne. De valószínüleg a kövi kép az Inspiron lesz, ez meg majd utána. Gondolom eleinte aranyárban lehet majd kapni őket...
  • zoli47 #4
    Jó a Dell Latitude, de nem ennyire.
  • zoli47 #3
    Se. Az 5.5 óra is gyakorlatilag üresjáratban, windows képernyővédővel, minimális fényerővel értendő (minden gyártó így adja meg, kvázi szabvány). A 19 óra inkább a kikapcsolt állapotra vonatkozik. ^^
  • xuldar #2
    Világító billentyűzet. Meg energiamegtakarítás. Mindig meglepődök, hogy a marketingesek tudnak egyre újabbat és újabbat hazudni. Majd ha a kijelzők energiaéhségén tudnak faragni, akkor lesz előrelépés. Addig csak kamu.
  • Nonix #1
    19 óra ? Készenlétben.